Dışişleri'nden İran'a kum fırtınası yanıtı: Bilimsellikten uzak

Dışişleri'nden İran'a kum fırtınası yanıtı: Bilimsellikten uzak
İran'ın "Türkiye'deki barajlar toz ve kum fırtınalarına yol açıyor" iddiasına Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Türkiye’deki barajların coğrafyamızda kum ve toz fırtınalarına neden olduğu iddiaları bilimsellikten uzaktır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin sınırdaki Aras Nehri'nde inşa ettiği barajlar ve duvarlar nedeniyle İran'da kum fırtınalarının tetiklendiği yönünde Tahran'dan gelen eleştirilere yanıt verdi. Bakanlık Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, "Türkiye’deki barajların coğrafyamızda kum ve toz fırtınalarına neden olduğu iddiaları bilimsellikten uzaktır" dedi.

Bilgiç, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın İran parlamentosunda yaptığı konuşmada Türkiye'nin Dicle ve Aras nehirleri üzerinde baraj planlarıyla ilgili değerlendirmelerine dair açıklama yaptı.

'KAYNAK, AFRİKA VE ORTADOĞU'DAKİ ÇÖL TOZLARI'

Bakanlık Sözcüsü şu ifadeleri kullandı: "İran’da son dönemde meydana gelen kum ve toz fırtınaları kaynaklı çevre sorunlarına ve Tahran’da zirveye ulaşan hava kirliliğine inşa ettiğimiz barajların neden olduğuna dair iddialara İran medyasında yoğun bir biçimde yer verilmekte, konu siyasiler tarafından da gündeme getirilmektedir.

Türkiye’deki barajların coğrafyamızda kum ve toz fırtınalarına neden olduğu iddiaları bilimsellikten uzaktır. Kum ve toz fırtınaları büyük ölçüde doğal bir olgudur ve bu bütün çevrelerce kabul edilmektedir.

Türkiye’yi ve İran’ı etkileyen kum ve toz fırtınalarının asıl sebebi, dünyadaki en önemli iki toz kaynağı olan Afrika ve Ortadoğu kaynaklı çöl tozlarıdır. Esasen bu fırtınaları iklim değişikliğinin tetiklediği arazi tahribatı, ormansızlaştırma, çölleşme ve kuraklık da artırmaktadır.

Kum ve toz fırtınalarının önlenmesi ve olumsuz etkilerinin hafifletilebilmesini teminen her ülkenin öncelikle üzerine düşeni yapması, su ve toprak kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı yönünde gerekli adımları atması gerekmektedir. Tahran yönetiminin bu tarz sorunlarda Türkiye’yi suçlaması, sorunların çözümü için gerçekçi bir yaklaşım değildir.

Su konusuna bütünüyle insani açıdan yaklaşan Türkiye, sınırından suların kıyıdaş ülkeler arasında anlaşmazlıktan ziyade, bir işbirliği unsuru olduğuna inanmaktadır. Ülkemiz, bugüne kadar aşağı kıyıdaş ülkelerin ihtiyaçlarını gözeten ve uluslararası hukuka saygılı bir anlayışla hareket etmiş, bundan sonra da bu anlayışı sürdürmeye devam edecektir. Türkiye, bu konuya ilişkin olarak, İran ile akılcı ve bilimsel her türlü işbirliğine açıktır."

İRAN NE DEMİŞTİ?

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye'nin 'sınır bölgelerindeki su kaynakları üzerinde baraj inşa etme adımlarına' karşı olduklarını söyleyerek, "Dost ve komşu ülkemiz Türkiye'nin baraj inşaatı alanında, bölgenin çevre koşullarını bozacak, halkımız ve bölge için sorun yaratacak, diğer yandan ülkemize giren su miktarını olumsuz yönde etkileyecek önlemler alması kabul edilemezdir" demişti.

İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri de, kum ve toz fırtınalarının ülkenin batı ve güney bölümlerinde yayılmasından Türkiye'yi sorumlu tutmuştu. Muntazeri, kum fırtınalarının Aras Nehri'nde inşa edilen baraj ve duvarlardan kaynaklandığını savunmuştu. (Kısa Dalga)

Gündem