DİSK Başkanı Çerkezoğlu’ndan OVP açıklaması: Bizi göstermelik çağırmışlar, ne dediysek tersini uygulamışlar

DİSK Başkanı Çerkezoğlu’ndan OVP açıklaması: Bizi göstermelik çağırmışlar, ne dediysek tersini uygulamışlar
OVP’deki esnek çalışma ve kıdem tazminatına dönük düzenlemeleri gündemine alan işçi sendikaları, eylem hazırlıklarına başladı.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Üretenlerin zararına bir program hazırlanmış” dedi. Türk-İş ise kıdem başta olmak üzere düzenlemeleri izlemeye aldı. Sendikalar gerekirse genel grev dahil eylem hazırlığında.

Türkiye’nin üç yıllık hedeflerinin açıklandığı Orta Vadeli Programda (OVP) yer alan çalışma yaşamına yönelik “güvenceli esnek çalışma” ve tamamlayıcı emeklilik sistemi gibi maddeler emekçilerin tepkisini çekti.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır ve Rıfat Kırcı’nın haberine göre, programda işçiler lehine tek bir düzenleme bile olmadığını belirten sendika temsilcileri, güvenceyi ortadan kaldıran düzenlemelere karşı eylem hazırlığında olduklarını açıkladı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, OVP’ye sert eleştirilerde bulundu. Programın hazırlanmasından önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın, DİSK heyetini ağırladığını ve kendilerinin işçi sınıfının sorunlarına yönelik kapsamlı bir rapor sunduklarını aktaran Çerkezoğlu, OVP’ye dair şu değerlendirmede bulundu:

“Bizi göstermelik çağırmışlar”

“Yapılan programda işçi sınıfı lehine hiçbir şey yok. Anlaşılan o ki bizi göstermelik çağırmışlar. İşçi sınıfının lehine ne dediysek tersinin uygulandığı bir program. Gerek esnek çalışmaya dayalı kanun değişiklikleri olsun gerek kıdem tazminatına yönelik teklifler olsun üretenlerin, bu ülkede emeğiyle geçinen milyonların zararına bir program hazırlanmış.

“2024’ün üçüncü çeyreğinden itibaren esnek çalışma gibi modellerle işçilerin sendikasızlaşmasına, ücretlerinin geriletilmesine odaklanılmış.

“Vergi dilimlerinde ciddi adaletsizlik söz konusu olması rağmen görmezden gelinmiş. Bir azınlığın orantısız zenginleşmesi, milyonların her geçen gün daha da yoksullaşılması, zenginliğin adil paylaşılmasına ilişkin taleplerimiz programda yer bulmamış. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenlemede ortaya çıkan sorunların çözülmesine ilişkin ise hiçbir şey yok.”

“Eylem hazırlıklarına başlayacağız”

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu da programın emekçilerin çıkarına olmadığını belirterek, “Geçmişteki hatalar tekrar ediliyor. Kıdem tazminatı gibi işçi sınıfının kadim haklarında kayıplar yaratabilecek ifadeler bulunuyor. Önümüzdeki süreçte buna karşı eylem hazırlıklarımıza başlayacağız” diye konuştu.

Genel grev sebebi

Sendikalar Orta Vadeli Programda (OVP) yer alan “tamamlayıcı emeklilik sistemini” de yakın izlemeye aldı.

Daha önce de gündeme getirilen ancak sendikaların tepkileri üzerine vazgeçilen düzenlemenin bir ayağının da kıdem tazminatı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Türk-İş, 2020’de TES başlığı altında kıdem tazminatı konusunda yapılmak istenen düzenlemelerle ilgili görüş ve eleştirilerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da iletmişti.

Türk-İş şimdi de OVP’deki düzenlemeyi yakın izlemeye aldı. Ayrıca Türk-İş’in kıdem tazminatı konusunda son genel kurulunda alınmış “genel grev” kararı da bulunuyor. Bu kararda, şöyle deniliyor: “Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Türk-İş Genel Kurulu’nun kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişim karşısında cevabı genel grev olacaktır.” (Kısa Dalga)

Gündem