DİSK, “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” talebiyle Ankara’ya yürüyecek

DİSK, “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” talebiyle Ankara’ya yürüyecek
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye’yi asgari ücretliler ülkesine çevirenlere karşı gelirde adalet talebiyle ve az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adaletli bir vergi sistemi için 13 Kasım’da Ankara’ya yürüyeceklerini duyurdu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” talebiyle Ankara’ya yürüyüş başlatıyor.

DİSK Yönetim Kurulu, bir basın toplantısı düzenleyerek, yürüyüş programını açıkladı.

“Cumhuriyet tarihinin en ağır bölüşüm krizi”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına tarihimizin en ağır bölüşüm krizini yaşayarak girdik. Ülkemizde gelir dağılımı hızla bozuluyor. Düşük ücretler ve yüksek enflasyon yüzünden alım gücümüz her gün hızla düşüyor” dedi.

Bu bölüşüm krizinin resmi rakamlara da yansıdığını söyleyen Çerkezoğlu, 2016’da Gayrisafi Katma Değer içinde emeğin payı yüzde 36,3 iken, 2022’de 10 puan gerileyerek yüzde 26,3 olduğunu hatırlattı. Çerkezoğlu, “Buna karşılık 2016’da yüzde 47,5 olan sermayenin payı 2022’de 6,2 puan yükselerek yüzde 53,7 oldu” dedi.

“Gelirde adaletsizlik vergideki adaletsizlik ile perçinleniyor”

Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

“Bu büyük bölüşüm krizinin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin hızla armasının en önemli sebebi elbette ki sendikalaşmanın, grev yapmanın ve hak aramanın önündeki engeller. Grevleri yasaklamakla övünen otoriter bir zihniyetin iktidarında gelir adaletsizliği giderek daha fazla bozuluyor.

“Bu da yetmezmiş gibi gelirde adaletsizlik vergideki adaletsizlik ile perçinleniyor. Kâr rekorları açıklayan şirketlerin, bankaların vergilerine aflar, imtiyazlar getirilirken, işçinin emekçinin omuzlarındaki vergi yükü her geçen gün daha da ağırlaştırılıyor. Hatta yüksek enflasyonun nedeni olarak işçilerin, emekçilerin ücretleri gösteriliyor.

“Zenginin de fakirin de işçinin de patronun da aynı oranda ödediği ve bu yüzden adaletsiz olan KDV gibi dolaylı vergiler devletin tüm vergi gelirlerinin dörtte üçüne ulaşmış durumda. Herkes bilmektedir ki KDV gibi dolaylı vergiler bir ülkede ne kadar fazlaysa, o ülkede vergi sistemi o kadar adaletsizdir.

“Diğer yandan bizler ücretimizi almadan peşin peşin gelir vergisi öderken, üstelik bu gelir vergisinin oranları çok yüksek iken zenginlere, patronlara sürekli olarak vergi afları geliyor. Bir kararname ile bir gecede yandaş şirketlerin vergileri sıfırlanıyor.”

Gelirde ve vergide adalet talebiyle bir süredir yürüttükleri mücadeleyi hatırlatan Çerkezoğlu, “Bu uzun soluklu mücadele sürecimizin bugün yeni bir aşamasındayız. Vergide adalet yasası derhal TBMM gündemine gelmelidir çünkü Ocak ayında 1300 TL vergi ödeyen bir çalışan, sanki zenginleşmiş gibi ekim ayından itibaren 3500 TL vergi ödüyor” dedi.

İktidar işçini cebine değil şirketlerine kârlarına baksın”

“İktidar daha fazla vergi alacağı birilerini arıyorsa işçilerin cebine bakmaktan vazgeçsin ve bir etrafına baksın. Banka bilançolarına baksın, şirketlerin rekor kârlarına baksın. Artık yeter” diye seslenen DİSK Genel Başkanı, şöyle devam etti:

“Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adaletli bir vergi sistemi için Ankara’ya yürüyoruz. Türkiye’yi bir asgari ücretliler ülkesine çevirenlere, açlık sınırının bile altında bir asgari ücreti işçi sınıfına dayatanlara, hepimizi yoksullukta eşitlemek isteyenlere karşı “Gelirde Adalet” için Ankara’ya yürüyoruz. Asgari ücretin gerçek enflasyona ezdirilmemesi için, en önemlisi de sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılması için Ankara’ya yürüyoruz.”

“Anayasal düzen ortadan kaldırılmaya çalışılıyor”

Çerkezoğlu, isim vermeden Yargıtay’ın Can Atalay kararıyla yaşanan krize de dikkat çekerek, “Evet, bu yürüyüş ülkemiz açısından tarihi bir anda gerçekleşiyor. Anayasal grev hakkını ortadan kaldırmakla övünen bir zihniyetin, sermayeden aldığı coşkulu alkışlar eşliğinde Anayasal düzeni tümüyle ortadan kaldırmaya çalıştığı, Anayasa Mahkemesi kararlarının bile tanınmadığı bir süreçte işçi sınıfının adalet mücadelesini Ankara’ya taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yürüyüş programı

Çerkezoğlu’nun verdiği bilgiye göre, yürüyüş 13 Kasım Pazartesi günü Kadıköy Söğütlüçeşme’de saat 13.00’da başlayacak ve 17 Kasım Cuma günü Ankara’da sonlandırılacak.

Yürüyüş boyunca Gebze, Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir güzergâhları takip edilecek. Güzergâhta bulunan il ve ilçelerde basın açıklamaları yapılacak. (Kısa Dalga)

Gündem