DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı
Eskişehir'de gerçekleştirilen 'vergide adalet, gelirde adalet' eylemlerinde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Bir masanın etrafına 15 kişinin toplanıp milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin hakkında karar vermesi, asgari ücret belirlenmesi süreci hak mıdır?" dedi.

DİSK, 'vergide adalet, gelirde adalet' eylemlerini Eskişehir'de Ulus Anıtı önünde sürdürdü.

Artı Gerçek'in haberine göre Eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı. Ekonomik krize ve hayat pahalılığına dikkat çeken Çerkezoğlu, TBMM'deki 600 milletvekiline gelirde adaletli paylaşım çağrısında bulundu.

Milletvekillerine gelirde adalet çağrısı

Çerkezoğlu,"Adaletli bir vergi sistemi için hazırladığımız kanun teklifinin Meclis'ten oy birliğiyle geçirilmesini istiyoruz. Ürettiğimiz değerden aldığımız pay, emeğin milli gelirden aldığı pay cumhuriyet düzeyinin en geri seviyesinde, yüzde 26’laradüştü. Bu yüzden gelirde adalet istiyoruz” dedi.

"Bu ülkede vergiyi tabana değil, tavana yaymak lazım"

İktidarın, emekçinin sırtına yüklediği vergiyi gelir kaynağı olarak gördüğünü belirten Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

"Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması için yapılması gerekenler çok açık. Ülkeyi yöneten iktidar, bütün vergi yükünü işçinin, emekçinin sırtına yüklemek için politikalarını hayata geçiriyor. Bu ülkede vergiyi tabana değil, tavana yaymak lazım. Eğer vergi gelirlerini artırmak istiyorsanız artık işçinin, emekçinin, halkın cebine bakmaktan vazgeçin, etrafınıza bakın. Çekin elinizi soframızdan, ekmeğimizden, çocuğumuzun rızkından."

"Asgari ücretin bu şekilde belirlenmesini kabul etmiyoruz"

Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığının altını çizen Çerkezoğlu, asgari ücret görüşmelerinin şeklini doğru bulmadıklarına dikkat çekti. Çerkezoğlu, "Bir masanın etrafına 15 kişinin toplanıp milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin hakkında karar vermesi, asgari ücret belirlenmesi süreci hak mıdır? Demokratik midir? Asgari ücretin bu şekilde belirlenmesini kabul etmiyoruz. Asgari ücret devletin toplumla yaptığı en büyük toplu sözleşmedir ve gerçek bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. Böyle olmadığı için asgari ücret şu anda açlık sınırının bile altına gerilemiş durumda." diye konuştu.

"Ürettiğimiz değerden hakkımızı istiyoruz"

Emekçinin ürettiği değerin karşılığını istediği dile getiren Çerkezoğlu, "Çünkü şu an söyleyeceğimiz rakam, zamlı asgari ücret alacağımız zamana kadar uçup gidecek. Bu süreçte rakamların peşinde koşmak değil, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Ürettiğimiz değerden hakkımızı istiyoruz. Bizim kırmızı çizgimiz; insanca yaşayacak bir ücret, gerçek enflasyon karşısında kaybın giderilmesidir. Asgari ücretin ve bütün ücretlerin büyüyen milli gelirden payını almasıdır. Asgari ücreti yılda bir kez belirleyeceğiz diyenlere diyoruz ki bu iş burada bitmez. Biz emeğimize ekmeğimize sahip çıkacağız." ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem