DİSK, İzmir'de zamları protesto etti, genel grev çağrısı yaptı

DİSK, İzmir'de zamları protesto etti, genel grev çağrısı yaptı
DİSK üyeleri, İzmir’de art arda gelen zamları ve vergileri protesto etti. Genel grev çağrısı yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “TÜRK-İş’e, Hak-İş’e, memur sendikalarına çağrı yapıyoruz; genel grev, genel direniş” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), art arda gelen zamları protesto etmek amacıyla İzmir’de sokağa çıktı.

Alsancak’ta toplanan sendika üyeleri, Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca “Susma haykır! Zamlara, adaletsiz vergilere, asgari yaşama hayır!” yazılı pankart açarak alkışlar ve sloganlarla yürüdü.

“Saray’a değil emekçiye bütçe”, “Genel grev, genel direniş” sloganları atan işçiler, Akbelen direnişini de selamladı.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Akbelen Ormanı’na yapılan saldırılar karşısında direnenlerin ve basın mensuplarının yanında olduklarını aktararak,

Sarı, “Ülkemizdeki ekonomik kriz derinleşiyor. İşçilerin ve emekçilerin geçim sorunları ise buna bağlı olarak gün geçtikçe büyüyor. ‘Dövizi kontrol altına aldık’, ‘Enflasyon düşüyor’ gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığını hep birlikte yaşayarak görüyoruz. Döviz ve akaryakıt rekor üstüne rekor kırıyor, enflasyon ise yalnızca TÜİK sepetinde düşüyor. Seçimlerden önce kaşıkla verilen ne varsa, şimdi kepçeyle, kazanla geri alınıyor. İşçinin, emekçinin, emeklinin ve dar gelirlinin sırtına yükledikleri zamlarla, yandaşlarının ve kendilerinin ceplerini doldurmaya devam ediyorlar" dedi.

"İşçi ile patronun aynı oranda vergi vermesi adil mi?"

Gelirde adalet olmadığı gibi vergide de adalet olmadığını söyleyen Sarı, "Patronların vergileri sıfırlanırken, biz dilim dilim soyuluyoruz. KDV-ÖTV gibi tüketimden alınan dolaylı vergilerin artırılması ile yük yine bizim sırtımıza biniyor. Buradan soruyoruz: İşçiyle patronun aynı oranda vergi vermesi adil mi?" diye sordu.

"Örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde ve meydanlarda insanca yaşayacak bir ücret için mücadelemizi yükselteceğiz" diyen Sarı, taleplerini şöyle sıraladı:

  • KDV-ÖTV gibi adaletsiz dolaylı vergiler düşürülsün.
  • Gelir vergisi tarife ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşülsün.
  • Vergi tarife dilimleri artırılsın.
  • Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınsın. Az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni kurulsun.
  • En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilsin ve tüm emekli aylıkları bu oranda artırılsın.
  • İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm engeller kaldırılsın.

Sendikalara çağrı

Diğer konfederasyonlara seslenen Memiş Sarı, “Ülke kamuoyuna çağrı yapıyoruz. TÜRK-İş’e, Hak-İş’e, memur sendikalarına çağrı yapıyoruz; biz genel grevi, genel direnişi örgütlemeye hazır mıyız? Kendilerine sendika diyenlere çağrımız; genel grev, genel direniş” ifadelerini kullandı. (ANKA)

Gündem