DİSK'e göre Mesleki Eğitim Merkezleri'nde 'işin gerçeği': Güvencesiz, 1658 lira...

DİSK'e göre Mesleki Eğitim Merkezleri'nde 'işin gerçeği': Güvencesiz, 1658 lira...
DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Mesleki Eğitim Merkezleri'nden (MESEM) işyerlerine gönderilen öğrencilerin düşük ücretle çalıştırıldığına dikkat çekti.

Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM), yetişkinlerle hemen hemen aynı işi yapan çocuklara verilen düşük ücretle gündeme geldi.

Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim görürken, 4 gün de işletmelerde pratik eğitim alıyor. Kurumda yer alanların sayısı sayısı 1 milyon 281 bin 814, ustalık belgesine sahip olanların sayısı ise 1 milyon 654 bin 846.

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, MESEM projesi uygulamasının hastane yemekhanelerinde de başladığını belirterek, bugün İstanbul Eyüp Devlet Hastanesi önünde sendikanın, söz konusu uygulamayı protesto edeceğini ifade etti.

Aslan, sosyal haklarıyla birlikte sosyal güvenceden yoksun ve düşük ücretle çalıştırıldığını söyledi.

Arslan şunları kaydetti: "Burada esas olarak MESEM’lerde haftada bir eğitim veriliyor ama dört günde bu çocuklar sahada çalışacaklar, hastanede çalışacaklar, torna atölyesinde, tekstil atölyesinde çalışacaklar. Yani üretimin olduğu her alanda otelde, lokantada neresi varsa çalıştırılacaklar. Dört gün boyunca çocuklar orada çalıştırılacak. Şunu söylemek gerekir ki çocuk işçiliğinin meşrulaştırılan bir uygulama bu. Şu an Türkiye’de MESEM adı altında çalıştırılan çocuk sayısı 1 milyon 269 bin 46 kişiye ulaşmış durumda. Yetişkin bir işçinin aylık ortalama alacağı ücret en azından asgari ücretle ödendiği koşulda 8 bin 500 lira. Başka sosyal haklarla birlikte belki 10 bin lirayı bulacak ama burada görüyoruz ki çocuklar, çıraklık adı altında 1658 liraya, aynı işi yaptırarak çalıştırılacaklar. Haftanın dört günü çalışıyorlar, sosyal güvencelerinden yoksunlar. Parayı devlet veriyor, oralara teşvikler veriyorlar ama 1658 liraya da çalıştırıyorlar. 3 yıl boyunca çırak olarak çalışacaklar, üç yıl boyunca siz bu ücreti alacaksınız ve sonra kalfa olacaksınız, kalfa olarak çalışacaksınız. Orada da 2 bin 763 lira alacaksınız." (ANKA)

Gündem