Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın LGBTİ+'ları hedef alan söylemlerine karşı çıkan avukatlara beraat

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın LGBTİ+'ları hedef alan söylemlerine karşı çıkan avukatlara beraat
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, LGBTIQ+'ları hedef alan söylemlerine karşı yaptıkları açıklama nedeniyle yargılanan avukatlar bugün beraat ettiler.

İzmir Barosu önceki dönem yönetimi, dini değerleri aşağılama suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşmasında beraat etti.

2020 yılının Nisan ayında bir cuma hutbesinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Eşcinsellik hastalığı beraberinde getiriyor, nesli çürütüyor" diyerek LGBTİ+'ları hedef gösterdi.

Erbaş'ın bu söyleminin ardından İzmir Barosu açıklama yapmış ve “Taraf olduğumuz Uluslararası Sözleşmeler ve kanunlarımız ışığında nefret söylemlerinin cezasız kalmaması gerektiğine inanıyor, Diyanet İşleri Başkanını yaptığı ayrımcı ve nefret içeren konuşması sebebiyle kınıyoruz. Bir kez daha nefrete inat yaşamı savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

'Dini değerleri alenen aşağılama' suçlaması

Söz konusu açıklama hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı suç duyurusunda bulunmuş ve ardından İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilen iddianame ile dönemin Baro Başkanı Özkan Yücel ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında “Dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Bugün “dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. İzmir Adliyesi 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık Özkan Yücel ve yönetim kurulu üyesi avukatlar hazır bulunurken, Uluslar arası hukuk örgütleri temsilcileri de duruşmayı izledi.

Avukatlar ayrı ayrı beraat etti

Duruşma savcısı esasa ilişkin mütaalasında “dini değerleri aşağılama” suçuna dair yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, “suç unsuru olmadığı” gerekçesiyle avukatların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. (Kısa Dalga)

Gündem