Diyanet'in Cuma hutbesinde 'resmi' yerine 'meşru nikah'lı aile tanımı

Diyanet'in Cuma hutbesinde 'resmi' yerine 'meşru nikah'lı aile tanımı
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Cuma hutbesi, Anayasa değişikliği tartışmalarında dile getirilen söylemlerle örtüştü. Cuma hutbesinde, “aile” tanımı yapılırken, “resmi nikah” kavramı yerine “meşru nikah”ın tercih edilmesi dikkat çekti: Aile olmak, kadın ve erkeğin meşru nikahla bir yuva kurmasıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Cuma hutbesinde, son günlerdeki Anayasa değişikliği tartışmalarında kullanılan söylemle birebir örtüşen ifadeler yer aldı. Hutbede, “aile” tanımı yapılırken kullanılan nikah türü, “resmi nikah” yerine “meşru nikah” oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı aileyi, “Aile olmak, kadın ve erkeğin meşru nikâhla bir yuva kurmasıdır” diye tanımladı.

Bugün camilerde okunacak hutbede yarınki Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk’ten hiç söz etmeyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Aile Olmak: İlahi Lütuf” başlıklı hutbesinde şu ifadeler yer aldı:

“Yüce Rabbimiz, bizleri kadın ve erkek olarak yaratmıştır... Aile, temiz bir neslin devamını, güvenli bir toplumun inşasını sağlayan en kadim kurumdur. İnancımızın, karakterimizin ve hayat tarzımızın şekillendiği en değerli okuldur… Aile olmak, kadın ve erkeğin meşru nikâhla bir yuva kurmasıdır. İki ömrün bir bütün olması, iki gönlün bir can olmasıdır. Aile olmak, Yüce Rabbimizin Eşleriniz sizin için bir elbisedir, siz de eşleriniz için birer elbisesiniz ayetine gönülden bağlanıp tıpkı bir elbise gibi örtücü, koruyucu ve uyumlu olmaktır.”

AİLENİN FITRATI

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Aile kurumuna yönelik fıtrata aykırı her türlü tahribatın hızla yayıldığı bir çağda yaşıyoruz” dediği hutbesinde, “Ailenin, insanın özgürlüğünü kısıtladığı, sorumluluk üstlenmeden tek başına yaşamanın daha cazip olduğu fikri özendiriliyor” ifadelerini kullandı ve şöyle dedi:

“Yüce dinimiz İslam’ın hayat veren ilkelerine hep birlikte sımsıkı sarılalım. Allah’ın emrine ve fıtratımıza uygun, nezih bir aile hayatı yaşamaya gayret edelim. El ele, gönül gönüle vererek, var gücümüzle aile kurumunu ve değerlerini ayakta tutmak için çaba gösterelim. Unutmayalım ki sağlıklı, güçlü ve huzurlu bir toplum, ancak meşru nikâhla kadın ve erkeğin kurduğu aile ile mümkündür.”

Hutbede, ailenin korunması için de adres olarak, müftülüklerde oluşturulan “Aile ve Dini Rehberlik Merkezleri” gösterildi. (Kısa Dalga)

Gündem