Diyarbakır surlarının 30 bölümü depremden zarar gördü

Diyarbakır surlarının 30 bölümü depremden zarar gördü
Depremde 19 binanın yıkıldığı Diyarbakır’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan surların 30 bölümü ile tarihi 3 cami de hasar gördü.

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen iller arasında Diyarbakır da bulunuyor. Kentte, 19 bina yıkıldı.

Çevre Bakanlığı’nın açıklamasına göre, dün itibariyle Diyarbakır’da 24 bin 314 bina incelendi. Bunlardan 10 bin 777 binada 55 bin 227 bağımsız birim için acil yıkılmalı raporu verildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği de bir rapor yayımlayarak, her bir ayrı dönemin izlerini taşıyan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Diyarbakır surlarının burç ve burç aralarında 30 noktada hasar tespit edildiğini bildirdi.

Gözleme dayalı hazırlanan ön inceleme raporunda, tarihi surların burç ve burç aralarında toplam 30 noktada göçükler, yatay-dikey çatlaklar, yarıklar, dikey-yatay derz boşalmaları, payanda taşlarının düşmesi, kabarmalar tespit edilerek, taş düşme risklerinin devam ettiği aktarıldı.

Yakın zamanda restore edilmişti

Kısa bir süre önce restorasyona tabi tutulan Keçi Burcu’nda da hasar oluştuğu belirtilen raporda, Keçi Burcu’nun batı yüzeyinde taşların döküldüğü, dökülen alanlarda dolgu duvarda da dikey çatlakların oluştuğu kaydedildi.

En büyük hasarın, 18 ile 19 nolu burçlar arasında kalan sur duvarlarında yaşandığı, geniş çaplı dökülme ve yıkılmalar tespit edildiği kaydedilen raporda, sur dibindeki tali küçük kapının iç dolgusunda da yakılma olduğu aktarıldı.

Yıkılma riski var

Rapora göre, ayrıca İç Kale’nin üzerine inşa edildiği kayalıklarda, kaya tabakasında yıkım oluştu ve aynı kayalık yüzeyinde çok sayıda çatlak gözlemlendi. Raporda, yıkım riskine işaret edilerek, bu alanlarda acil restorasyon ihtiyacı olduğu vurgulandı.

Dört Ayaklı Minare

Raporda, Tarihi Dört Ayaklı Minarenin kuzey cephesindeki sütünün üstündeki yekpare kirişin ortasında daha önce var olan dikey çatlakla birlikte, kirişin üzerinde yukarı doğru uzanan derzlerde de yeni ayrışmalar oluştuğu belirtildi.

Safa Cami

Rapora göre, Safa (Parlı) Camisi’nin minaresinin gövdesinin kaideye yakın bölümünde yukarı doğru uzanan yer yer derin çatlaklar, ayrışma ve dökülmeler tespit edildi. Burada yaşayan mahalle sakinlerinin çatlaklardaki ayrışmanın giderek büyüdüğüne dair beyanları bulunuyor. Dernek, olası bir yıkılmada can ve mal kaybı olabileceği uyarısı yaptı.

Behram Paşa Cami

Sur ilçesinde bulunan tarihi Behram Paşa Camisi’nin duvarında ile cami girişinin doğu ve batısında, müezzin mahfilinde çatlaklar oluştu. Bu çatlakların “sıva çatlağı mı yoksa yapısal çatlaklar mı” olduğunun tespit edilmesi gerektiği kaydedildi. (Kısa Dalga)

Gündem