Diyarbakır'da binanın yükünü taşıyacak perdeleri eksik olan okulun inşaatı durduruldu

Diyarbakır'da binanın yükünü taşıyacak perdeleri eksik olan okulun inşaatı durduruldu
Diyarbakır’da bir şirkete 15 milyon liraya ihale ile verilen ortaokul binasının inşaatını alan firmanın ihmalleri nedeniyle inşaat durduruldu. Firma, olası bir depremde binanın yükünü taşıyacak perdeleri eksik yaptı, bazı duvarlarda tuğlaların arasına harç koymadı.

Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesi’ne bağlı Gözealan kırsal mahallesindeki 10 derslikli ortaokulun yapımına geçen yılın Ocak ayında başlandı. Okulun inşaatı firmanın usulsüz çalışması nedeniyle yarım kaldı.

YİKOB rapor hazırladı

Amida Haber'de yer alan habere göre Yatırım İzleme Komisyonu’nun (YİKOB) geçen sene 15 milyon TL’ye ihale ettiği okulun yapı denetimini Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü takip etti. YİKOB teknik bir ekiple, bir kısmı tamamlanan okul binasında inceleme yaptı. İnceleme sonucunda, okulun, beton perdelerinin mevzuata aykırı şekilde hem ince, hem de eksik yapıldığı ortaya çıktı.

Zemin katta perde yok, duvarlar ince

YİKOP teknik heyetinin hazırladığı rapora göre, okulun zemin ve birinci kattaki yangın merdivenin arka tarafındaki perdeler yapılmadı. Perdelerden her bir katta 15 tanesinin 180 yerine 100 santimetre yapıldı, zemin ve birinci katta perde yerine iki köşede kolun başlığı yapıldı. Mimari projede okulun iç ve dış duvar kalınlıkları 20 santimetre olarak belirtilmesine rağmen, inşaat firması maliyetten kaçmak için, iç duvarları 13,5 santimetre tuğla ile dış duvarları ise 15 santimetre tuğla ile ördü.

Harç bile kullanılmadı

YİKOB’un teknik raporuna göre onlarca çocuğun eğitim göreceği okulu yapan firma, tuğla ile duvarlar arasına bazı bölümlerde harç dahi koymadı, kamaları eksik kullandı. Mühendislerin okuldaki eksikleri not ettiği rapor, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderildi.

İnşaat durduruldu

Rapora göre, binanın projede yer alan şekline uyulmadı, statiği tamamen değiştirildi. Bu nedenle de inşaatın durdurulduğu, inşaatının devam edip etmeyeceği ile ilgili kararın ne zaman verileceğinin bilinmediği öğrenildi. (Kısa Dalga)

Gündem