Diyarbakır’da meslek odaları ve STK’lardan Abdulkadir Selvi’ye tepki

Diyarbakır’da meslek odaları ve STK’lardan Abdulkadir Selvi’ye tepki
Abdulkadir Selvi’nin Hürriyet Gazetesi’nde 17 ekimde yayınlanan “Derin devlet, Mitras ve Diyarbakır’da Erdoğan’dan beklentiler” başlıklı yazısını kentteki sivil toplum örgütleri ve meslek odalarından kınama geldi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, tepki çeken yazısında “PKK dağlarda azaldı, şehirde korku iklimini yaratamıyor, kepenk kapatarak, sokakları ateşe vererek hayatı felç edemiyor. Ama farklı bir konsepte geçmişler. Diyarbakır’da onu gözlemledim. HDP, siyasetiyle, ticaret odasıyla, Amedspor’la, baroyla, STK’larla Diyarbakır’da kültürel hâkimiyetini sürdürüyor. Söylemi belirliyorlar. Bu yeni bir mücadele yöntemi. Dağlardaki mücadele kazanılmış ama şehirlerdeki kültürel iktidar kazanılamamış” demişti.


Selvi’nin yorumuna Diyarbakır’daki kurumlar ortak açıklama yaparak tepki gösterdi. “Kriminalize edici dili ve gazetecilik anlayışını kınıyoruz!” başlıklı açıklamada, “Çalışmalarımızda toplumsal sorunlarımızı bütün gerçekliği ile ortaya koyup, çözümü de bu gerçeklik çerçevesinde şekillendirip savunduk, savunmaya da devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ SAVUNACAĞIZ

Resim

Kentteki Sivil Toplum Örgütleri’nin anlamını, önemini ve yerindeliğini anlamaktan uzak ve manipüle edici bu değerlendirmenin gazeteci kimliği ile yapılmış olmasını kabul etmediklerini belirten meslek odası ve TSK'lerin açıklamada şöyle denildi: “STK’ları, siyasal sistem içerisinde toplumsal sorunlara yerel ve genel çözümlerin sunulması ve tartışma zemininde önemli özneler olduğunu, demokratik sistemlerde siyasi ve idari otoritenin keyfiliğine karşı hak ve özgürlükleri savunan, hesap verilebilirlik ve şeffaflık noktalarında sorumluluklarının önemini görmeyen ve anlamak istemeyenlere bu yönlerimizin varlığını bir kez daha hatırlatıyoruz.

BU DİLİ KINIYORUZ


Diyarbakır’da yıllardır toplumsal barışı önceleyen bir tarzda ve ağır bedeller ödeme pahasına faaliyetlerini yürüten Meslek ve Sivil Toplum Örgütlerine yönelik bu hedef gösterici ve kriminalize edici dili kınıyoruz. Bu tür hedef gösterici değerlendirme ve söylemlerle, yıllardır oluşturduğumuz sivil toplum geleneğimizden ödün vermeksizin, toplumsal sorun alanlarımıza ve demokratik sisteme katkı amacı güden çalışmalarımıza devam edeceğimizin de bilinmesi isteriz.”

Açıklamayı yayınlayan STK ve meslek odaları şöyle:
Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler Kurulu, DTSO Kadın Meclisi, Diyarbakır Genç İş Adamları Derneği, Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş İnsanları Derneği, Diyarbakır Yenişehir İlçesi Ziraat Odası, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği, Temizlik ve Sosyal Hizmet İşverenleri Derneği, Güneydoğu İş Adamları Derneği, Diyarbakır Organize Sanayi İş Adamları Derneği, Diyarbakır İnşaat Müteahhitler Derneği, İHD Diyarbakır Şubesi, ROSA Kadın Derneği, ÖHD Diyarbakır Şubesi, KESK Şubeler Platformu, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Güneydoğu Tekstil Sanayi İş İnsanları Derneği , Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Harita Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, İç Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Diyarbakır Bölge Temsilciliği, Eğitim-Sen Diyarbakır 1,2,3,4 nolu şubeleri , Yapı Yol Sen Diyarbakır Şubesi, Tarım Orkam Sen Diyarbakır Şubesi, Tüm Bel Sen Diyarbakır Şubesi, BES Diyarbakır Şubesi, Haber Sen Diyarbakır Şubesi, BTS Diyarbakır Şubesİ, SES Diyarbakır Şubesi, Dives Diyarbakır Temsilciliği, Kültür Sanat Sen Diyarbakır Temsilciliği, ESM Diyarbakır Şubesi, Şeyh Said Derneği. (Kısa Dalga)

Gündem