Doğalgaz kazısında Roma dönemi yolu bulundu

Doğalgaz kazısında Roma dönemi yolu bulundu
Bartın'da doğalgaz hattı çalışmalarında Roma dönemine ait sütunlu bir yol ile su yolu bulundu.

Amasra ilçesinde 9 Mayıs’ta ​Kum ile Kaleşah mahalleleri arasındaki 3 kilometrelik kısımda doğalgaz hattı için çalışma başlatıldı.

Kum Mahallesi'nde 700 metre boyunca boru hattı yerleştiren ekipler, Cumhuriyet Caddesi'nde sütunlu bir yol ile su yoluna rastladı.

Kazı çalışmalarında bulunan Amasra Müze Müdürlüğü arkeologları çalışmalara ara verilmesine karar verdi.

Tarihi kalıntıların Roma dönemine ait olduğu düşünülürken, kazı esnasında bulunan kerpiç tuğlalar ve diğer kaideler Müze Müdürlüğü tarafından korumaya alındı.

Amasra Müze Müdürlüğü'nün bilgi verdiği Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan uzman ekipler gelerek incelemelerde bulundu.

Kurul, 19 Haziran’da yapacağı toplantı sonrasında kararını açıklayacak.

Kurulun izin vermesi halinde çalışmanın ara verildiği bölgeden Kaleşah Mahallesi'ne kadar, 800 metre daha doğalgaz boru hattı yerleştirilecek.

Esere zarar vermeden hat çekilecek

Amasra Belediye Başkanı Başkan Recai Çakır, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan arkeologların inceleme yaptığını belirterek şunları söyledi: “Arkeologlar bize de doğalgaz hattı için alternatif bir güzergah söyledi. Kurul üyesi hocalarımızın da katılımıyla alternatif güzergahlar değerlendirilerek çalışma devam edecek. Şimdi kurulun kararına göre tarihi eserimize de zarar vermeden, buranının tam zeminin bularak altından geçmeyi planlıyoruz veya alternatif güzergahtan devam edeceğiz." (DHA)

Gündem