Kaz Dağları’nda altın madeni işleten şirketin temsilcisi konuştu "30 yıl bekledik, üç-beş ay daha bekleriz"

Kaz Dağları’nda altın madeni işleten şirketin temsilcisi konuştu "30 yıl bekledik, üç-beş ay daha bekleriz"
Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’in yöneticisi Ahmet Şentürk, Kaz Dağları’ndaki altın madenini çıkarmak için 30 yıl beklediklerini belirterek protestolar nedeniyle sürecin uzaması için “Üç-beş ay daha bekleriz sorun değil” dedi.


Kaz Dağları, uzun yıllardır altın madeni işleten şirketlerin hedefinde. Biga Yarımadası’nın yaklaşık yüzde 80’ine altın madeni ruhsatı verilmiş durumda. En son Temmuz 2019’da, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’daki altın madeni projesine karşı başlayan protestolar kitlesel bir eyleme dönüştü.

Çevreciler, on binlerce ağacın kesilmesinin ardından başlayan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’nde 425 gün bölgede gece gündüz bekledi. Bu arada şirketin her 10 yılda bir yenilenmesi gereken ruhsatının süresi doldu. Ekim 2019’da Alamos Gold’a süre uzatımı yapılmadı. Şirket de bu nedenle faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Aradan aylar geçmesine rağmen Kanadalı şirketin Kaz Dağları’nda yeniden faaliyetlerine başlayıp başlamayacağı belirsizliğini koruyor.




Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk, son durumu DW Türkçe’den Serkan Ocak'a anlattı.
Şentürk, özetle şunları söyledi:
İzinler verilmedi diye bir şey yok. Devletin otoritelerinden izin alınır. 2019 yılı itibariyle bu izinlerin tümü verildi. Projemizin devletin otorite kurumları açısından hiçbir problemi yok. Bizim aslında 60 yıllık ruhsat hakkımız var. 60 yıl boyunca oradaki cevherin tüm hakkı bizde. 10’ar yıllık izinler halinde uygulanıyor. Ekim 2019 yeni 10 yıl için başvuru yapıldı, projenin uygun olduğuna dair rapor hazırlandı, bize verildi. Prosedürün tamamlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanının onayı bekleniyor. O yüzden durduk.

‘Üç-beş ay daha bekleriz'

Şirketin o bölgede 60 yıllık izni bulunduğunu anlatan Şentürk, 30 yıldır beklediklerini ve birkaç ay daha bekleyebileceklerini söyledi. Şentürk, bölgedeki ağaç katliamından sonra altın madeni çalışmalarının durdurulması için başlayan ve 425 gün boyunca devam eden ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ni de şöyle değerlendirdi: Su ve Vicdan Nöbeti vesaire falan filan. Herkes her şeyi yapma hakkına sahiptir. Gelir çadırını kurar. 400 gün mü ne beklediler. İstediği kadar beklesin, Herkesin gösteri yapma hakkı var. Konser verilebilir. Bunlara farklı anlamlar yüklemem. Biz madenciyiz, sabırlıyız. Bizim madenimiz 30 milyon yıl bekledi, 30 yıldır bekliyoruz madeni açmak için. Üç-beş ay daha bekleriz sorun değil.”



Gündem