Doğu Ekspresi TBMM gündeminde

Doğu Ekspresi TBMM gündeminde
Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, verdiği soru önergesinde Doğu Ekspresi bilet fiyatlarındaki artışın nedenlerini sordu.

Doğu Ekspresi, Türkiye'nin eşsiz doğal güzelliklerini ve kültürel mirasını keşfetmek isteyenler için unutulmaz bir seyahat deneyimi sunuyor. Ancak son dönemde yaşanan bilet fiyatlarının ciddi bir şekilde yükselmesi, bu deneyimi yaşamak isteyenler için büyük bir engel haline geldi.

Bu yıl 125 bin TL

Kars Hakimiyet'ten Hilal Özcan'ın haberine göre 2019 yılında yataklı vagon için tek kişi bilet fiyatları 400 TL iken, 2022 Aralık'ında bu fiyatlar 3100 TL'ye kadar çıktı. Özellikle, geçen sene 20 bin TL olan Doğu Turistik Ekspresi vagon fiyatlarının 2023/24 kış sezonunda yoğun günlerde tek vagon için 125 bin TL olarak belirlenmesi, kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na yöneltilen sorular:

  1. Doğu Ekspresi gibi önemli bir turistik tren hattının bilet fiyatlarının 2019'dan bu yana 8 katına çıkmasının sebebi nedir?
  2. Tren bileti fiyatlarının 4 yılda 8 katına çıkmasının ekonomik, sosyal ve kültürel hakların kullanılmasına etkisi bağlamında nasıl değerlendiriyorsunuz?
  3. TCDD'nin turistik tren seferlerinde tur şirketlerine yönelik toplu bilet satış politikası, turizmi ve yerel ekonomileri nasıl etkiliyor? Bu politikayı gözden geçirip daha adil bir yaklaşımı neden düşünmüyorsunuz?
  4. Geçen yıl tur şirketlerine 20 bin TL’ye satılan vagon fiyatlarının bu yıl 125 bin TL’ye çıkartılmasının sebebi nedir? Bunun Kars turizmini ve esnafı nasıl etkileceğine dair bir çalışmanız var mıdır?
  5. Bir kamu kurumu olarak neden doğrudan halka değil de büyük tur şirketlerine bilet satışı yapıyorsunuz?
  6. Kars ilinin turistik potansiyelini tam anlamıyla değerlendirmek ve ekolojiyle uyumlu turizmi teşvik etmek için ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?
  7. Doğu Ekspresi gibi bir seyahat deneyimi, sadece yüksek gelire sahip kişilerin lüksü olmamalıdır. Her vatandaşın Kars’ın kültürel ve doğal güzelliklerini keşfetme hakkına saygı göstermek için ne tür somut adımlar atmayı düşünüyorsunuz?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a yöneltilen sorular:

  1. TCDD'nin bilet satışı uygulamasını gözden geçirerek, Doğu Ekspresi bileti almayı düşünen yurttaşların ve turistlerin bilete daha kolay ve ucuz erişimini sağlamak, Kars turizmini canlandırmak ve yerel halkın bundan faydalanmasını arttırmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yürüttüğünüz bir çalışma veya işbirliği var mıdır?
  2. TCDD'nin Doğu Ekspresi bilet fiyatlarının artmasıyla ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir? Bu fiyat artışının Kars'ın turizmi ve kültürel değerleri üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
  3. Doğu Ekspresi gibi popüler bir turistik tren hattının yerel ekonomilere olan katkısını artırmak için Bakanlık olarak hangi önlemleri almayı planlıyorsunuz?
  4. Doğu Ekspresi seyahati sırasında turistlerin yerel kültürle etkileşim kurmasını ve özellikle Kars'ın kültürel ve tarihi değerlerini daha yakından deneyimlemesini nasıl teşvik edebiliriz? Bakanlık olarak bu konuda bir program veya yöntem çalışmanız var mı?
  5. Ekolojiyle uyumlu turizm ilkelerini desteklemek amacıyla Doğu Ekspresi'nin ekolojik etkilerini azaltmaya yönelik çalışmanız var mıdır? (Kısa Dalga)

Gündem