Doktor, hastasını başka bir özel hastanede tedavi edebilecek

Doktor, hastasını başka bir özel hastanede tedavi edebilecek
Muayenehanesi bulunan doktorlar, hastalarını başka bir hastanede tedavi edebilecek. Tedavi ücreti hasta ile doktoru arasında belirlenip tamamı hasta tarafından karşılanacak.

Sağlık alanında bir süredir fiili uygulama haline gelen “doktorun hastasını başka bir özel hastanede tedavi etmesi”ne resmen onay verildi. Buna göre muayenehanesi bulunan doktor, hastasının tedavisi için gerekli teknik donanıma sahip değilse başka bir tıp merkezi ile anlaşıp hastasını orada tedavi edebilecek. Tedavi ücretlerinin tamamı hasta tarafından karşılanacak.

“Ayakta Tedavi Yönetmeliği” ve “Özel Hastaneler Yönetmeliği”nde değişiklik yapıldı. Her iki yönetmelikte yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yapılan değişiklikle şimdiye kadar sağlık alanında kısmen fiili bir uygulama haline gelen “doktorun, hastasını başka bir özel hastanede tedavi etmesi” uygulaması resmen başlamış oldu. Yönetmeliklerdeki değişiklikler şu uygulamaları resmiyete dönüştürdü:

Muayenehanesi bulunan doktorlar, hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilmemek kaydıyla, muayenehanesine müracaat eden hastalarının tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta ruhsatı bulunan tıp merkezlerinde yapabilecek.

Tıp merkezleri, bu amaçla, ilgili branştaki toplam kadro sayısının üçte birini aşmayacak şekilde hekimle sözleşme yapabilecek.

Muayenehanesi bulunan 60 yaş üstündeki, sözleşme yaptığı tıp merkezlerinin birinde bu kadro sınırlamasına tabi tutulmayacak.

Sorumluluk doktor ve hastanede

Sözleşme imzalanan tıp merkezinde muayenehaneden gelen hastaya öngörülen müdahalenin yapılamadığı durumlarda hekimin istediği başka bir tıp merkezinde bu işlemin yapılması için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vaka bazlı özel izin verilecek.

Hastaya sunulan teşhis ve tedavi hizmetlerinden muayenehane hekimi ve tıp merkezi müştereken sorumlu olacak.

Sağlık