Dr. Demirtaş'tan çarpıcı Kayseri depremi açıklaması: Depremler Kayseri’yi test etti!

Dr. Demirtaş'tan çarpıcı Kayseri depremi açıklaması: Depremler Kayseri’yi test etti!
Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş son zamanlarda gündemde yer alan 'Kayseri'de deprem bekleniyor' söylentilerine ilişkin açıklama yaptı...

Halk arasında da paniğe yol açtığı belirtilen “Kayseri’de büyük deprem bekleniyor” söylentilerine ünlü Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin açıklama yaptı.

Demirtaş Ecemiş Fayı ile ilgili yapılan birçok açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Konuyla ilgili yanlış bilgiler verildiğini kaydetti.

Ecemiş Fayı’nın büyük bir deprem ürettiğine dair bir veri yok!

Kayseri Anadolu Haber haberine göre Ecemiş fayında tarihte 7 büyüklüğünde deprem ürettiğine dair kayıtlar olmadığını dile getiren Dr. Demirtaş, söylentilerin sadece söylentiden ibaret olduğunu belirtti. Demirtaş, “Ecemiş Fayı aslında bazı araştırmacılar tarafından Orta Anadolu Fay Zonu diye de geçer. Mersin’den tutar Erzincan’ın olduğu kesime kadar 740 km uzunluğunda bir faydan bahsediyoruz. Ben buna katılmam, çünkü 740 km uzunluğunda bir fay çok uzun bir fay demektir. Neredeyse Doğu Anadolu Fayı’ndan da daha uzun bir fay demektir. Şimdi siz Ecemiş Fayı’ndan sonra olan Erciyes Fayı var, Yeşilhisar Fay Zonu var, İncesu, Erkilet Fayı, Deliler Fayı, Divriği ve yukarı kısımda da Ovacık var birçok fay var. Bunların hepsini siz tek bir fay olarak düşünürseniz bunun üzerine geçmişte tarih üzerinde 7 ve üzeri deprem koymanız lazım. Doğu Anadolu Fayı’nın ya da Kuzey Anadolu Fayı’nın uzunluğuna bakarsanız geçmişine baktığınız zaman 7 ve üzeri bir dizi deprem ürettiğini görürsünüz. Fakat Ecemiş Fayı üzerinde bir tane böyle deprem gösteremezler bana. Bu sebepten de kimse çıkıp da burası 7.5 büyüklüğünde deprem üretir diyemezsiniz. Birileri çıkıp da Ecemiş Fayı’nda deprem bekleniyor diyor. Neye göre diyor? Neye göre belirliyorsunuz? Elinizdeki veri nedir? Bu veriyi bir söyleyin, ondan sonra bakalım. Şimdi siz kalkıyorsunuz her 4 büyüklüğündeki depremden sonra bu açıklamayı yapıyorsunuz. Bunlar spekülasyon. Deprem biliminde elinizde veri olması gerekir. Veri yoksa istediğiniz kadar konuşun, hiçbir geçerliliği yok. Ecemiş Fayı yıllık kaymazı çok düşük olan bir fay. 1 milimetreyle 6,5 büyüklüğündeki bir deprem bin yıldan önce oluşamaz, ki bu çok yüksek bir rakam. Yani Ecemiş Fayı’nın yıllık kaymazı çok düşük olduğu için tekrarlama aralığı 10 bin yılın üzerine kadar çıkar. Bu fay yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda bir fay ama aktif olduğu konusunda sıkıntılar var. Yani bu fayın büyük bir deprem ürettiğine dair tarihsel dönemde bir bilgi yok. Deprem bekliyoruz dediler ama hangi fayda beklediklerini dahi söyleyemiyorlar. Bu faylarda en son ne zaman deprem meydana gelmiş, büyüklüğü neymiş ya da tekrarlama aralığı nedir? Bunları söylemedikleri sürece deprem bekliyorum demek olmaz.” ifadelerinde bulundu.

Deprem bilimini ucuzlatan açıklamalar!

Deprem biliminin çok zor araştırmalar neticesinde elde edildiğini kaydeden Demirtaş, birkaç günlük araştırma yaparak önemli bilgilerin elde edilemeyeceğini kaydetti.

Demirtaş bu tür araştırmalara itibar edilmemesini gerektiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Bunlar deprem bilimini ucuzlatan açıklamalar. Deprem bilimi hiçbir zaman bu şekilde olmaz. Bana Kayseri’nin deprem riski nedir diye sorduğunuzda benim size yanıtım hangi fay şeklinde olur? O fayla ilgili araştırmaları incelemelerimi sizinle paylaşır ondan sonra bir bilgi verebilirim. Bunun böyle olması gerekir. Bunları bilmek için de uzun çalışmalar gerekiyor. Öyle 3 gün incelemede bulundum demekle olmuyor. Bir faydan bahsediyorlar mesela 100 kilometre. Bir fayın 1 kilometresini dolaşmak zaten 1 haftayı bulur. Hele de 100 kilometrelik bir fay 3 günde mümkün değil. Seyahat etmiyoruz 1-2 ay çalışılması gerekiyor burada sağlıklı veri alabilmek için. 6 Şubat depremleri doğal olarak büyük olduğu için çok geniş bir alanda bölgesel deformasyon gerçekleşti. Kayseri’ye, Tuz Gölü’ne kadar, yukarda Bingöl’e kadar zaman zaman Muş’a altta Adana Kıbrıs’a kadar olan geniş bir bölgeden bahsediyoruz. Erkilet Fay Zonu’nda da 28 Şubat’ta bir deprem olmuştu. Sonra 7 Mart’ta yine art arda depremler olmuştu. 10 Mart’ta yine öyle. Bu depremler tetiklenmiş bağımsız depremlerdi. Yani Ecemiş Fayı hareket ettirebilecek bir olay değildi ve bunun büyük bir deprem üretmeyle ilişkisi yok. Eğer 6 Şubat depremleri olmasaydı bu depremler olmayacaktı. Belki tek tek olacaktı. 10 yıl, 20 yıl, 50 yıl sonra falan gibi olacaktı. Ecemiş Fayı’nın daha önceden büyük bir deprem ürettiğine dair veriler yok elimizde. Örneğin, 1717 yılında şiddeti 8 olan ki bu ancak 5.5 büyüklüğüne geliyor. 25 bin nüfusta 8 bin 300 can kaybı olmuş diye bir veri var. Ancak o zamanda bu büyüklükte bu kadar hasar ve can kaybının mümkün olabileceğini ben düşünmüyorum açıkçası. Çünkü o zamanlar bina bile yok tek katlı, daha çok bağ evleri mevcut. Bu kadar yıkım ve can kaybı bu büyüklükte mümkün değil. Ben buna katılmıyorum. Şimdi 1 buçuk milyonluk Kayseri nüfusunda böyle bir senaryo yazmaya da hayali depremler üretmeye de gerek yok. Hayal pazarlıyorlar ve bunun halkta da karşılığı da oluyor. Bu bir bilimse eğer elbette ki herkes konuya çok vakıf olamaz. Haliyle de durum böyle olunca inanıyorlar. Ben elimden geldiğince anlatmaya çalışıyorum. Zaten olacak olan depremi de ben bildim deyip anlatmaya gerek yok. Bu fayların aktif olup olmadığı konusu bile belli değil. Bir de Kayseri 3. derece risk bölgesi ifadesi kullanılıyor. Ben buna da katılmıyorum. Zaten deprem tehlike haritasında böyle bir kavram kalmadı. En son deprem haritasına baktığınız zaman dereceden bahsetmez ivmelerden bahseder. Çünkü bu çok değişkendir. Şiddetler görecelidir, zemin koşulları, binaların yapısına göre, bina özelliklerine göre ve insana bağlı olarak değişen bir durumdur”

Depremler Kayseri’yi test etti!

Kayseri ve çevresindeki fayların deprem aralıklarının 10 bin yılın üzerinde olduğuna dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, “Özetle şöyle diyebiliriz, Kayseri ve çevresindeki fayların deprem riski düşük. Yıllık kaymazları düşük olduğu için tarihsel dönemde de 4 ile 6 arasında depremler ürettiği için geçmişte 7 ve üzeri deprem olduğuna ilişkin hiçbir kayıt bulunmamaktadır. Ama deprem tekrarlama aralıkları 10 bin yılın üzerinde olduğu için şu andaki riskin düşük olduğu söylenebilir. Ancak elbette bu deprem olmayacak anlamını taşımıyor. 6 Şubat’taki ve Erkilet’teki deprem aslında Kayseri’yi test etti. Binalarımızın durumunu bu depremlerde görmüş olduk. Birçok binamız hasar aldı ki, çok uzakta bir depremin etkisiydi bunlar. Yani şöyle ki daha büyük bir deprem olduğunda Kayseri binalarının aslında gözden geçirilmesi gerek. Çok yüksek katlı binalar var ve müteahhitlik sistemimiz deprem yönetmeliğine uygun binalar yapılmadığı için kar amaçlı olduğu için bu binaların gözden geçirilmesi gerekir” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem