Dr. Ramazan Demirtaş'tan 'deprem olacak' tartışmalarına tepki: 6.5 üzeri depremleri kaç gün önce haber vereceksiniz?

Dr. Ramazan Demirtaş'tan 'deprem olacak' tartışmalarına tepki: 6.5 üzeri depremleri kaç gün önce haber vereceksiniz?
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, depremlerin önceden tahmin edilmesi ile ilgili tartışmalara ilişkin olarak “Madem depremleri önceden bilecek kadar bir formül geliştirdiniz, neden 3 gün önceden bilemediniz?” diye sordu.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra deprem uzmanı akademisyenler arasında başlayan depremlerin önceden öngörülüp öngörülemeyeceğine ilişkin görüş ayrılıkları büyüyor. Özellikle İstanbul ve Adana’da yakın zamanda şiddetli depremlerin olup olmayacağı konusunda farklı görüşler ileri sürülüyor.

Dr. Ramazan Demirtaş, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 6 Şubat 2023 depremlerinde, resmi kayıtlara göre 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak “Ben/biz bu depremi 3 ay önce bildim/bildik, 3 yıl önce uyarmıştım/uyarmıştık’ açıklaması yapılıyor. Bu durum deprem biliminin ne kadar çürütüldüğü ve ucuzlatıldığını göstermeye yetmez mi?” diye sordu.

Demirtaş, şöyle devam etti:

“Madem depremleri önceden bilecek kadar bir formül geliştirdiniz, neden 3 gün önceden bilemediniz? Neden 50 binden fazla kişinin ölümünü engelleyemediniz? 3 Şubat 2023 günü çıksaydınız ekranlara, "araştırma ve bulgularımıza göre 3 gün sonra iki büyük deprem olacak" deseydiniz.

Hatta olayı biraz daha ileri götürelim. Tamam, 6 Şubat 2023 depremleri olmadı, bugünden itibaren ülkemizin hangi fay(lar)ı üzerinde, ne zaman 6.5 ve üzeri deprem olacak? Geliştirdiğiniz formülünüze göre, kaç gün önce haber vereceksiniz? O zaman can kayıplarını önlemek elinizde…” (Kısa Dalga)

Gündem