Dr. Ramazan Demirtaş'tan Gümüldür Fayı'nın 6,8 deprem üreteceği açıklamalarına kapsamlı yanıt: Kamuoyu yanıltmaktan vazgeçin

Dr. Ramazan Demirtaş'tan Gümüldür Fayı'nın 6,8 deprem üreteceği açıklamalarına kapsamlı yanıt: Kamuoyu yanıltmaktan vazgeçin
Dr. Ramazan Demirtaş Gümüldür Fay Zonun'da 6,8'lik deprem olacağına ilişkin açıklamalara tepki göstererek kapsamlı bir açıklamada bulundu. Demirtaş "Kamuoyu/karar vericileri/yerel yöneticileri yanıltmak etik değildir" dedi.

Paleosimolog Dr. Ramazan Demirtaş İzmir Gümüldür Fay Zonu'nun deprem riskine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demitaş'ın kapsamlı açıklaması şu şekilde:

Gümüldür Fay Zonu

Kamuoyu/karar vericileri/yerel yöneticileri yanıltmak etik değildir.

i) Gümüldür Fayı uzunluğu 2 km ile 8 km arasında 4-5 parçadan oluşan toplam 14km uzunlukta normal faydır

ii) Yıllık kayma hızı bilinmemekle beraber 0.5mm/yıl dan daha düşüktür.

f7bdafnwiaa9gyp.jpeg

iii) Üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 6.5 olduğunu varsaysak bile; 1 metrelik düşey atım en az 2 bin yılda birikebilir. Yani Gümüldür fayında M=6.5 büyüklüğündeki bir depremin tekrarlanma aralığı en az 2 bin yıldır.

f7bdejiwoaaagzm-1.jpeg

iv) M=6.5 büyüklüğündeki depremin yüzey kırığı oluşturup oluşturamayacağı belli değildir.

f7bdjrgxkaaemj0-1.jpeg

v) Gümüldür fayı normal fay olup, 70 derece eğime sahip olduğu için, yüzey kırığının kara ya da kıyıda çıkma olasılığı sıfıra yakındır.

vii) Neden deprem yüzey kırığının kara ya da kıyıda çıkma olasılığı sıfıra yakındır.

-Odak derinliğini 10-15km kabul edelim; 70 derece açı ile yüzey kırığı muhtemelen karadaki fay izinden 3.64 km/5.46 km uzağında, Gümüldür-Özdere açıklarında, deniz tabanında çıkacaktır.

f7bdqhgxoaa-aki-1.jpeg

viii) Kara/kıyıdaki fay izinin kıyı kenar çizgisine uzaklığı 900 ile 1600 m arasında değişmektedir. Yani gelecekte olası M=6.5 büyüklüğündeki muhtemel yüzey kırığı karada çıkmayacaktır. Holosen döneminde de kırık muhtemel karada değil deniz tabanında çıkmış olma olasılığı yüksek.

ix) Yukarıda Gümüldür fayına ait yarmalarda görüldüğü üzere, Gümüldür fayı olarak gösterilen iz Orta Miyosen ile Kuvaterner (2.6 milyon yıl) arasındaki izdir. Yani Holosen dönemine (son 10-11 bin yıl) iz değildir.

x) Gümüldür fayı üzerinde fay kazısı yapamazsınız.. Çünkü Holosen dönemine ait izleri kara ya da kıyıda bulamayacaksınız.

Eğer illaki açmak istiyorsanız, açabiliyorsanız, o zaman gidip deniz tabanında kazı yapmak zorundasınız. Bu mümkün mü? Tabii ki HAYIR

xi) Gümüldür Fay Zonu:
-Normal fay
-Eğimi 60-70 derece
-Uzunluğu 14km
-Deprem tekrarlanma aralığı en az 2 bin yıl;
-Üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 6.5
-Holosen/gelecekte olası depremi yüzey kırıkları deniz tabanında olduğu/olacağına göre, Gümüldür fayında kazı yapılamaz.

xi) Yani yapacağınız kazılarda deprem izleri bulamayacaksınız..

xii) Kamuoyu/karar vericileri ve yerel yöneticileri yanıltmaktan vazgeçin..

xiii) Zaman ve bütçe kaybı

xiv) Bu tür araştırmaları da zaten basında açıklama doğru değildir. (Kısa Dalga)

Gündem