Dünya’nın kıtasal kabuğu, sanılandan 500 milyon yıl daha yaşlı olabilir

Dünya’nın kıtasal kabuğu, sanılandan 500 milyon yıl daha yaşlı olabilir
Norveç’teki Bergen Üniversitesi'nin araştırmasına göre, dünyanın kıtasal kabuğunun, sanılandan 500 milyon yıl önce oluşmuş olabileceği iddia edildi.

Dünya’nın kıtasal kabuğunun, sanılandan 500 milyon yıl önce oluşmuş olabileceği iddia edildi. 

Norveç’teki Bergen Üniversitesinden Profesör  Desiree Roerdink ve ekibinin yaptığı araştırma, kıta sahanlığı olarak bilinen ve kıta kıyılarına yakın sığ deniz yatağı sahalarının oluşturduğu bu katmanın, şimdiye dek tahmin edilenden 500 milyon yıl daha yaşlı olabileceğini ortaya koydu. 

New Scientist dergisinde yer alan makalede, Roerdink ve ekibinin, Avustralya, Hindistan ve Güney Afrika'daki altı maden yatağından alınan 30 kayaç örneğini test ettikleri belirtildi.

Yatakların tümü, okyanusun kimyasal bileşimine ilişkin pek çok bilgiyi barındıran barit adı verilen bir mineral türünü içeriyordu.

Baritlerin çok değişmediğini ve oluştuğu ortama dair ipuçları taşıdığını vurgulayan Roerdink, kayaçların ne zaman ayrışarak okyanuslara girdiğini hesaplamak için de alkali toprak metali olan stronsiyumun izotoplarını da kullandıklarını açıkladı. 

Bilim adamları, baritlerden ve stronsiyum izotoplarından elde edilen bilgiler ışığında kıtasal kabuktaki değişimlerin yani ayrışmanın 3,7 milyar yıl önce başladığını belirledi. Bu, kıtasal kabuğun şimdiye dek tahmin edilenden 500 milyon yıl önce oluştuğu anlamına geliyor. 

Roerdink, “Muazzam bir zaman dilimi söz konusu. Bu, özellikle hayatın gelişimine ilişkin düşüncelerimizi etkileyecek” ifadesini kullandı. 

Bilim adamlarının genellikle, kıtasal kabuğun değişikliğe uğramasının, okyanuslarda besin maddelerinin zenginleşmesine dolayısıyla hayatın okyanusta başlamak üzere gelişimine olanak sağladığını düşündüklerini hatırlatan Desiree, hayatın, karada başlama ihtimali olup olmadığını henüz tam olarak bilmediklerini ancak sonuçların bunun mümkün olabileceğini gösterdiğini belirtti. 

Araştırmanın sonuçları, Avrupa Jeoloji Bilimleri Birliği’nin bu yıl internet üzerinden düzenlediği konferansında sunuldu. 

Yaygın düşünce, tektonik plaklarınki gibi dinamik süreçler sayesinde oturan kara kütlelerinin değişmeye başlayarak okyanuslarda yaşam için gerekli mineral ve besinlerin oluşumuna katkıda bulunduğu ve yaşamın okyanuslarda başladığı yönünde. (AJANSBİZİM)

Gündem