Ecevit'in yoldaşı, ırkçılıkla suçlanan Ümit Özdağ'ın partisine katıldı
DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in yol arkadaşı, DSP hükümetlerinde Dışişleri Bakanlığı da yapmıyş olan Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel CHP'den istifa ederek Zafer Partisi'ne katıldı. Mültecilere yönelik ırkçı söylemleriyle sık sık gündeme gelen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada transfer haberini şöyle duyurdu:
"Zafer Partisi olarak, Şam Hükümeti ile Türkiye'deki sığınmacı ve kaçakların geri dönüşü için görüşme sürecini başlatıyoruz. Adana Mutabakatı'nı imzalayan hükümetin Devlet ve Dışişleri Bakanı olan Sayın Şükrü Sina Gürel Zafer Partisi'ne katılmıştır. Zafer Partisi'ne hoşgeldiniz."
Ümit Özdağ, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında ise mültecileri hedef alan çıkışlarını sürdürerek "Anadolu Kalesi" projesiyle Türkiye'de yaşayan 8 milyon sığınmacıyı ülkelerine geri göndereceklerini ve bu kapsamda hazırlıklar yaptıklarını söyledi.
Özdağ, parti yetkilileri ile Suriye Dışişleri Bakanlığının ilk görüşmeyi yarın yapacağını ve daha sonra Şükrü Sina Gürel başkanlığında bir heyetin diplomatik temas sürecini başlatacağını belirterek, bu sürecin çok taraflı diplomasiyle yürütüleceğini söyledi.
21 OCAK'TA CHP'Yİ ELEŞTİRMİŞTİ
Şükrü Sina Gürel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile sürdürdüğü temaslara 21 Ocak'ta Twitter hesabından tepki göstermişti. CHP ve İYİ Parti’nin Davutoğlu’nu ‘liderlik’ konumuna taşıdığını belirten Gürel şu ifadeleri kullanmıştı:
- Başımıza en büyük dertleri açmış olan Davutoğlu’nun insan içine çıkacak hali olmaması gerekirken ‘liderlik’ konumuna CHP ve İyi P. Tarağından ‘taşınması’nı açıklamak mümkün değildir. Davutoğlu -ve tabii Babacan- önce yaptıklarının hesabını vermelidir.
- İyi. P.’ye karışmam ama üyesi olduğum CHP’nin laiklik ve anti-emperyalizmden uzak, sağa yalpalayan ilkesizliğiyle oy devşirme çabalarından son derece tedirgin olduğumu belirtmek isterim. İlkesizlik ve oportünizm bir sol partiye yakışmaz ve güven vermez.
ŞÜKRÜ SİNA GÜREL KİMDİR?
Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde Şükrü Sina Gürel'in özgeçmişi şöyle yer alıyor:
1 Ocak 1950’de İzmir’de doğdu. İlkokulu Söke’de bitirdikten sonra, Ortaokulu, şimdiki adıyla Bornova Anadolu Lisesi, o zaman ki adıyla İzmir Maarif Koleji’nde 1964’de bitirdi. 1964-1966’da İstanbul Robert Kolej’de lise 1 ve 2’nci sınıfları okuduktan sonra , Lise son sınıfı Amerika Birleşik Devletleri’nde bitirdi. 1967’de girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü 1971’de tamamladı. Mülkiye’de Doktora çalışmalarına devam ederken, 1973 Ocak ayında Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’nde asistan oldu. 1976’ya kadar çalışmalarını İzmir’de sürdürdükten sonra, 1976’da A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde asistan oldu.
1977’de SBF’de, Doktora derecesini “Orta Doğu Petrolünün Uluslararası Politikadaki Yeri” başlıklı tezi ile aldı. Aynı Fakültede 1984’de Doçent, 1990’da Profesör oldu. Kıbrıs tarihi ve sorunu ile Türk-Yunan ilişkileri ve genel olarak Türk Dış Politikası sorunları ile ilgili dört kitabı, yurt içinde ve yurt dışında basılmış bilimsel makaleleri vardır.
1979’da İngiltere’de, 1982’de Almanya ve Fransa’da bilimsel çalışmalar yaptı. 1989’da ABD’de Denver Üniversitesinde ders verdi. Ders verdiği diğer üniversiteler arasında Orta Doğu, Bilkent ve KKTC’deki üniversiteler vardır.
1982-1983’de Sayın Bülent Ecevit’in başkanlığında, Arayış Dergisi yazı kurulunda görev yaptı. 1991 genel seçimlerinde, Demokratik Sol Parti İstanbul (Kartal) Milletvekili adayı oldu. 1995’de İzmir’den DSP adayı olarak Milletvekili seçildi.
TBMM’de görev yaptığı süre içinde, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi olarak TBMM’ni Konsey Genel Kurlu, Konsey Sürekli Meclis Komisyonu ve Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonunda temsil etti. Aynı zamanda DSP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.
1997-1998 döneminde, 55. Cumhuriyet Hükümetinde AB ve Kıbrıs’tan Sorumlu Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görevini sürdürdü. 56. Cumhuriyet Hükümetinde de görev aldı. 57. Cumhuriyet Hükümetinde de sürdürdüğü Devlet Bakanlığı, Kıbrıs ile ilişkiler, yurt dışındaki Türk vatandaşları, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Eti Holding ve Hükümet Sözcülüğü görevlerini kapsamaktadır.
Prof. Gürel 9 Temmuz 2002’de Başbakan Yardımcılığı görevini de üstlendi.
12 Temmuz 2002’de Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı oldu. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.