Ege'de deprem fırtınası

Ege'de deprem fırtınası
Ege Denizi'nde, sabah saatlerinden itibaren peş peşe depremler oldu. Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Oradaki gerginlik boşalımı sürecek demektir. Şu anda bir deprem fırtınası gibi bir olay var. Bu hiç iyiye işaret değil” dedi.

Ege, sabah saatlerinde başlayan ve art arta meydana gelen depremlerle sarsıldı.

AFAD'ın açıklamasına göre ilk deprem İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında saat 08.03'te meydana geldi. Depremin büyüklüğü  4,1 olarak açıklandı.

İkinci depremin saati ise 08.47'ydi ve büyüklüğü 4.8'di.

Saat 08.46'da ise büyüklüğü 5.1 olarak açıklanan üçüncü deprem oldu. Bu deprem
Çanakkale ve Balıkesir'de de hissedildi.
Deprem fırtınası bu saatten sonra da devam etti. Saat 09.00'da yine  İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında saat  4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Saat 19.34 olduğunda beşinci deprem kaydedildi, büyüklüğü 4,2 idi.

Ve 11.35'te 5,1 büyüklüğünde altıncı deprem meydana geldi.

Prof. Dr. Ercan: Yazlıklara gidin

Haber Global’e konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan gerginlik boşalımının süreceğini belirterek, şunları söyledi:

“Bayraklı’dan korkarım, Bayraklı ve Bornova’da yapılar çok etkilendi. Orada yıkılma eşik değerine kadar gelen yapı sayısı çok fazla. 5.1’lik depremin artçısı 4.8 olmaz. Oradaki gerginlik boşalımı sürecek demektir. Şu anda bir deprem fırtınası gibi bir olay var. Bu hiç iyiye işaret değil. Ben İzmirlileri korkutmak istemiyorum ama uyarmak istiyorum.  Havalar güzel, İzmirliler yazlıklarına gitsinler. Karaburun’da bir yıkım olmasını falan beklemiyorum. Yıkım gücü 5.1’lik depremin şiddeti, Karaburun’da 3’tür. Oraları çok sağlam. Sağlam olmayan yerler genellikle Gediz’in olduğu yerler. Menemen’in bulunduğu kesimler, Çiğli’nin bulunduğu kesimler.”

"30'a yakın deprem oldu"

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Haber Global'e şu değerlendirmelerde bulundu:

E"ge Denizi'nde Midilli'nin güneyinde deprem aktivitesi başlamış durumda. Şu ana kadar 30 civarında deprem oldu. En sonu 11.35'te olan bir deprem var. Bu depremlerin Ege Bölgesi özelinde bakarsak, irili ufaklı çok fazla fay parçacığı olduğunu görüyoruz. Bu depremlerin olması çok olası.  Bir süre daha bu depremler beklenebilir. Büyük bir depremin öncüsü diye bir şey öngörülemez. Vatandaşlarımızın da binalarının deprem için güvenli olup olmadığına da baktırmalarında fayda var. Çok ciddi problem yok gibi gözüken binalarda da sorun olabilir. Deprem fırtınası diye tabir ettiğimiz olay, depremin belli bir büyüklükten başlayıp bir periyotta sönmesi ve bunun biraz uzun sürmesi. Her depremin kendine has özellikleri var. Bunun arkasından 7'lik deprem yüzde 100 olur dememiz ne kadar mümkün değilse, bundan sonra depremler duracak dememiz de mümkün değil. "

Gündem