Ekonomist Timothy Ash'ten dolar yorumu: Türkiye olmayan rezervlerini harcıyor

Ekonomist Timothy Ash'ten dolar yorumu: Türkiye olmayan rezervlerini harcıyor
Ekonomist Timothy Ash, Türkiye'de dolar kurunun yeniden yükselişe geçmesini değerlendirdi. Hindistan ve Güney Afrika'nın para birimleriyle de karşılaştırma yapan Ash, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 'olmayan rezervleri harcamasının aptalca olduğu' yorumu yaptı.

Türkiye hakkındaki analizleriyle tanınan ekonomist Timothy Ash, dolar kurunun yeniden yükselişe geçmesine ilişkin analizinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) politikasını eleştirdi. Ash, Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti merkez bankalarının döviz politikalarıyla karşılaştırmalar yaparak, 'Türkiye'nin sahip olmadığı rezervleri harcadığını' ve doların dünya çapında güçlendiği bir dönemde 'bunun aptalca olduğunu' söyledi.

Londra merkezli uluslararası yatırım kuruluşu Bluebay Portföy Yönetimi'nde yatırım uzmanı olan Ash, dolar kurunun 15 TL'yi aşmasını hemen öncesindeki grafiğini paylaşarak, "Sanıyorum, 15 seviyesini savunmak için bir kez daha ağır müdahaleye tanıklık ediyoruz - doların daha geniş çaptaki gücü düşünüldüğünde, bu aptalca. Türkiye'nin sahip olmadığı rezervlerin israfı" dedi.

Ash ikinci paylaşımında, Güney Afrika para birimi rand ile TL grafiğini paylaşarak, "Liranın randdan daha iyi performans göstermesi mantıklı değil. Güney Afrika ihracatçı bir ülke, Türkiye ise ithalatçı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası müdahale ediyor, Güney Afrika Merkez Bankası (SARB) etmiyor.

Ünlü ekonomist, üçüncü paylaşımında ise Hindistan'ın para birimi rupi ile TL'nin karşılıklı değerlerini karşılaştırarak, iki ülkenin merkez bankalarının müdahale politikalarının verdiği farklı sonuçlara dikkat çekti: "Bugün Hindistan Merkez Bankası (RBI) da rupiyi savunuyor - TCMB'ye söylemeyin. Fakat RBI'nın gerçekten rezervleri var. Türkiye gibi ithalatçı bir ülke olmasına rağmen, rupinin son yıllarda TL'ye karşı performansına bakın. Düşük liranın arkasında kötü politika var." (Kısa Dalga)

Ekonomi