Ekonomistlerden işsizlik uyarısı: Artması kaçınılmaz

Ekonomistlerden işsizlik uyarısı: Artması kaçınılmaz
Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesiyle ekonomide iyileşme algısı yaratılmaya çalışılsa da ekonomistler, aynı görüşte değil. Ekonomistler, özellikle işsizlik konusunda uyarılarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda devir teslim töreni gerçekleşti. Yeni Bakan Mehmet Şimşek, görevi Nureddin Nebati’den teslim aldı.

Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarında değişim mesajı vererek "Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır" dedi.

Yapısal problemlere dikkat çeken ekonomistler ise ekonomide bir düzelme beklemiyor.

“Duvara toslayacak”

Birgün’de yer alan habere göre, Dr. Murat Kubilay, önümüzdeki süreçte işsizlik ve gelir dağılımının daha da bozulacağını belirtti.

Kubilay, şöyle konuştu:

“Türkiye, 2018’den beri iktisadi buhran içerisinde ve buhranlar uzun sürelidir. İhracatın ivme kaybetmesi veya bütçe açığının çok yüksek olması sebebiyle önümüzdeki süreçte işsizlik ve gelir dağılımı daha da bozulacak. Politika faiziyle ilgili bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı hususunda oldukça şüpheliyim. Çünkü, Erdoğan bunu seçmenine karşı bir argüman olarak kullanıyor. Enflasyonda da bir düşüş yok, sadece yıllık enflasyon oranında düşüş var. Yani fiyatlar son 52 aydır aralıksız artıyor.

“Dolayısıyla burada da bir ilişkinin olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Enflasyonla büyüme modelleri ise Türkiye’de doksanlı yıllarda çok denendi ve neticesinde ya dışarıdan para gelmedi ve sonrasında ani duruş gerçekleşti ya da iç ödemeler sisteminde güvensizlik oluştu ve bir kredi sıkışmasıyla duvara toslamış oldu. Bu sefer de çok muhtemelen benzer bir sonuç alacağız.”

“İşsizlik artacak”

Prof. Dr. Erinç Yeldan da işsizliğin artacağı uyarısında bulundu.

Mehmet Şimşek’in kamu harcamalarının azaltılacağı bir program izleyeceği tahmininde bulunan Yeldan, “Türkiye’de işsizlik yüzde 10 bandına oturdu. Bu oran yüksek bir oran olarak kabul edilebilir. Ekonomik faaliyete bakıldığında tarım geriliyor. İki çeyrektir ihracat, sanayi geriliyor. Faizlerin yükselmesi durumunda krediler daralacak. Bu durum iç tüketim bazlı çalışan ekonomiyi biraz dizginleyecek. Böyle bir durumda işsizliğin artması da kaçınılmaz olacaktır. Reel gelirler gerileyecek ancak çalışanlar lehine olan ücret artış politikaları artık izlenmeyecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Kamu maliyesi buzdağının görünmeyen tarafı”

Ekonomide çözülmesi gereken devasa yapısal problemler olduğunu ifade eden Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Temel olarak şu anda herkesin odaklandığı konu enflasyon ve para politikasında normalleşme olup olmayacağı. Ben Türkiye’nin çözmesi gereken konular içinde yapısal süreçlerin olduğuna inanıyorum. Bunların içerisinde de kamu maliyesi tarafı buzdağının altında görünmeyen taraf. Bunun dışında hukuk sistemi, kurumların işlerliğinin artırılması, bağımsızlığın yeniden tesis edilmesi, iş gücünün niteliğinin artırılması için eğitim sisteminin yeniden şekillendirilmesi gibi devasa problemler var. Türkiye’nin 15 bin dolarlık kişi başına milli gelir bandından çıkıp 25 bin doların üzerine çıkan yüksek gelirli bir ülke olmasını istiyorsak bu yapısal problemleri çözmeden hiçbir yere gidemeyiz.” (Kısa Dalga)

Ekonomi