El Salvador'da düşük yapan kadın cinayetten 30 yıl hapse mahkum edildi

El Salvador'da düşük yapan kadın cinayetten 30 yıl hapse mahkum edildi
Kürtajın tamamen yasak olduğu koyu Katolik El Salvador'da, düşük yapan bir kadın iki yıl gözaltında tutulduktan sonra 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararı 'yıkıcı bir darbe' diye niteleyen insan hakları kuruluşları, ABD'deki kürtaj tartışmasında El Salvador'un yakından izlenmesi gerektiğini belirtti.

Kürtaj hakkının tecavüz ve annenin sağlığının tehlikede olduğu durumlarda bile yasaklandığı Orta Amerika ülkesi El Salvador'da, düşük yapan bir kadına 'ağırlaştırılmış cinayet' suçlamasıyla 30 yıl hapis cezası verildi.

HASTANEYE GİTTİ, GÖZALTINA ALINDI

2019 yılında gebelikle ilgili acil bir durum nedeniyle devlet hastanesinde muayene olduktan sonra tutuklanan kadın, yaklaşık iki yıl gözaltında tutulduktan sonra 'doğmamış çocuğunu öldürme' suçlamasıyla hüküm giydi. Güvenlik gerekçesiyle ismi sadece 'Esme' olarak verilen 28 yaşındaki kadının, yedi yaşında bir kız çocuk annesi de olduğu açıklandı.

Kadının avukatları, Nayib Bukele'nin cumhurbaşkanlığında ilk kez bu yönde bir karar verildiğini belirterek temyize gideceklerini açıkladı.

TECAVÜZ VE ENSESTTE BİLE KÜRTAJ YASAK

Nüfusunun büyük çoğunluğu koyu Katolik olan El Salvador, dünyadaki en zalim kürtaj yasalarından birine sahip. Diğer Latin Amerika ülkelerinin aksine kürtaj hakkı, anne veya çocuğun sağlık sorunlarıyla karşılaşacağı durumlarda da, tecavüz ve ensest ilişki sonucu gerçekleşen gebeliklerde de yasak. İnsan hakları kuruluşlarının açıklamalarına göre, son 20 yılda ciddi sağlık sorunları sebebiyle kürtaj yaptıran 180 kadın cinayetten hapis cezası aldı.

'SUÇ YERİNE HALK SAĞLIĞI SORUNU'

El Salvador’daki kürtaj yasağına karşı çalışmalarıyla bilinen feminist ve insan hakları savunucusu Morena Herrera, son cezayı 'ağır bir darbe' diye niteleyerek düşüklerin suç yerine bir halk sağlığı sorunu olarak görülmesi çağrısında bulundu. Herrera, "Bu koşullar altında haksız yere suçlanan tüm kadınların özgürlüklerini yeniden kazanmaları ve yeni bir hayat kurabilmeleri için savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

'YIKICI BİR GERİ ADIM'

Uluslararası insan hakları avukatı ve Kadınların Eşitliği Merkezi'nin (Women’s Equality Center - WEC) yöneticisi Paul Avilla Guille de, "Esme'nin hüküm giymesi, El Salvador'da gebelikle ilgili acil sorunlar yaşayan kadınların hukuksuz şekilde suçlanması açısından sağlanan ilerlemede yıkıcı bir geri adım" dedi.

'ABD DİKKATLE İZLEMELİ'

Guille, bu hapis cezasının özellikle Yüksek Mahkeme’nin kürtajı yasallaştıran kararı bozmayı düşündüğü ABD'de yaşayan kadınlara bir uyarı niteliğinde olduğunu da vurguladı. Guille’e göre, ABD'de Yüksek Mahkeme kürtaj hakkını koruyan 1973 tarihli Roe v. Wade kararını bozup düzenlemeyi eyaletlere bırakırsa, benzer durumlar tüm dünyada yaygınlaşmaya başlayabilir:

"Latin Amerika’da defalarca gördük ki, kürtaj suç sayıldığında, kadınlar yaşadıkları acil obstetrik durumların (kadınlar ve bebekleri için hayati sağlık sorunları) gerçek olduğunu kanıtlamakla yükümlü oluyor. Bunu yapacak güçleri olmadığında veya onlara inanılmadığında, hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyorlar."

Guille, "ABD'deki herkesin gözü, Roe yasasının olmadığı bir geleceğin neleri içerdiğini anlamak için El Salvador'da olmalı" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya