Elif Esen: 'Kadınlar ve samimi dindarlar dinin bu kadar sömürülmesine müsaade etmeyecekler ve bu iktidara güle güle diyecekler'

Elif Esen: 'Kadınlar ve samimi dindarlar dinin bu kadar sömürülmesine müsaade etmeyecekler ve bu iktidara güle güle diyecekler'
14 Mayıs seçimlerine doğru geri sayım başlarken kadın milletvekili adayları Kısa Dalga’ya konuk olarak gündemi ve kadın sorunlarını konuşuyor.

CHP’den İstanbul 1. Bölge 7. sıra milletvekili adayı DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, Kısa Dalga’dan Esra Tokat’ın konuğu oldu.

“Bu seçim kadın için çok çok önemli bir seçim” diyen Esen, “Ben inanıyorum ki hem modern ve genç kadınlar açık kapalı fark etmeksizin hem de samimi dindarlar dinin bu kadar sömürülmesine müsaade etmeyecekler ve bu iktidara güle güle diyecekler” dedi.

Sahaya çıktığında umutla dolduğunu vurgulayan Esen, “Çok güzel toplumsal barış iklimi var. Bu 6 partinin bir araya gelmesi, Saadet Partisi ve CHP gibi taban tabana zıt iki partinin liderlerini yaşları itibariyle de abilik yaptığı ve akil insan gibi davrandıkları ve o davranışları da tepeden aşağı doğru seçmene kadar yansıttıkları bir barış iklimi var. DEVA, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi de bunu yayıyor. Bu toplumsal barış alana yansıyor. CHP listelerinde baş örtülü bir adayın olması da bu toplumsal barışın tesisi anlamında diğer partileri ve toplumu da etkiliyor. Bağırlarına bastılar” diyerek seçim çalışmaları sırasında karşılaştıkları tepkileri anlattı.

'Güçlenen AKP yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla yoluna devam etti'

Bugün geldiğimiz nokta ile AKP’nin kuruluşundaki Recep Tayyip Erdoğan arasında çok büyük farklar olduğunu söyleyen Esen, “Yola çıkışı ve geldiği nokta ile taban tabana zıt bir AKP’den bahsediyoruz. O gün 28 Şubat sonrasında belki o kadının mağduriyetini kullandı ama bir yandan kadınlara temel hak ve özgürlüklerini verdi. Güçlenen AKP yanlış işleri de beraberinde getirdi, yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla yoluna devam etti ve inşallah yakında bu iktidardan geri çekilecek belki dinlenmeye belki de siyasi hayatı zamanla sona erecek. Bir değişim. Dönüşüm geliyor. Yeniden bir bahar geliyor. Yeniden iş birliğini, ortak aklı, demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri savunan bir ittifak bugün iktidara doğru yol alıyor” dedi.

'Kadının bu anlayışta gölgesi var ama kendisi yok'

Cumhur İttifakı’nda yer alan partilerin kadın politikaları hakkında da konuşan Esen, “Kadının bu anlayışta gölgesi var ama kendisi yok. Artık tükenmiş bir iktidar var. HÜDA-PAR’a oy veren bindeliğe tekabül eden bir oy oranı var. Çok güçlüyüm diyen AKP’nin ise neden böyle bir ortaklığa ihtiyaç duyduğunu düşünmek lazım. Bu yüzden bu seçim kadınlar için bir eşik. Eğer ülke bu iktidara, bu anlayışa oy verirse bugünkü otokrasiye evrilmiş olan başkanlık sistemi çok daha derin olarak Türkiye’yi etkilemeye başlayacak” dedi.

'Devlet aynen din de olduğu gibi toplumun yaşam tarzına karışamaz'

“Burada kadın ve din malzeme olarak kullanılıyor” diye belirten Esen “Peygamber zamanında bile böyle bir yaşantı yok. AKP ve yandaşlarının oluşturduğu evrilmiş yeni bir din anlayışı var. Bu din anlayışı kendini gittikçe kapatıyor. 2002’de sizi evlerinizden çıkartacağız, iş hayatına, sosyal hayatına dahil edeceğiz vaatlerinin tam tersi noktasına gelmiş bir AKP zihniyeti var” dedi. Diyanet’in kadına karşı şiddete, LGBTİ+’lara dönük açıklamalarına da değinen Esen şunları söyledi:

'Diyanet de yeniden tesis edilmesi gerek kurumlardan biri'

“Devlet bugün bu iktidarın bu anlayışıyla kurumlarıyla, kurullarıyla ve kurallarıyla enkaz olmuş durumda. Bu kurumların ve kurulların yeniden tesis edilmesi lazım. Diyanet de bunlardan biri. Nasıl Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 84 milyon vatandaşım derken LGBTİ’leri ayırt etmiyorsa o anlayışı devleti yönetirken bu sisteme de yansıtmalı, sistemin uygulayıcılarına da yansıtmalı. Çünkü herkes temel hak ve özgürlüklerden de eşitlik prensibi ile faydalanması gereken bireylerdir. Devlet aynen din de olduğu gibi toplumun yaşam tarzına karışamaz. Devlet ona hizmet etmekle zorunludur."

Gündem