Emek ve Özgürlük İttifakı: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağız

Emek ve Özgürlük İttifakı:  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağız
Emek ve Özgürlük İttifakı, bileşenlerin Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşmesinin ardından bugün basın toplantısıyla tutumunu açıkladı: "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağız."

ESRA TOKAT - ANKARA


Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tavrını açıkladı.

İttifak 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde cumhurbaşkanı adayı çıkartmayacağı kaydedildi. Konuya dair yapılan açıklamayı okuyan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin gerçekleşmesi için, yoksulluğa, yolsuzluğa, talana ve ranta dayalı bir yönetimi sürdürmüş olan bu iktidardan hesap sorma konusunda oldukça kararlıyız. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağız" dedi.

Erkan Baş: 'Gün hiçbirimizin kendini, kendi grubunu, kendi partisini, kendi ittifakını düşünme günü değildir'

Buldan'ın açıklamasının ardından ittifakta yer alan bileşenler sırayla açıklama yaptı. TİP adına konuşan Genel Başkan Erkan Baş, "Türkiye'nin bu Saray rejiminden kurtulması gerektiğini düşünen tüm muhaliflere de bir sorumluluk çağrısı olarak okunması gerektiğini paylaşmak istiyorum. Gün hiçbirimizin kendisini, kendi grubunu, kendi partisini, kendi ittifakını düşünme günü değildir, gün bu ülkenin karanlıktan derhal kurtulması için el birliği, güç birliği, mücadele birliği yapmanın günüdür" dedi.

Mithat Sancar: 'Şeffaf politika yürüttük'

HDP adına konuşan Eş Genel Başkan Mithat Sancar, "14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerin Türkiye tarihinin en önemli dönemeçlerinden birinin olduğu konusunda hemen herkesin hem fikir. Biz tutum belgemizi açıkladığımız tarihten bu yana her adımı kamuoyu önünde ve ilgisi dahilinde attık. Şeffaf politika yürüttük, dürüst bir çizgi izledik" dedi.

img-2460.jpg

Ercüment Akdeniz: 'Milyonlarla fabrikalarda, tarlalarda, köylerde görüşerek bu iradeyi ortaklaştırdık'

EMEP adına konuşan Genel Başkan Ercüment Akdeniz ise "Gerek cumhurbaşkanlığı adaylığının belirlenmesi sürecinde gerek ittifakımız adına adayımızın çekilmesi ya da gösterilmemesi üzerine emek ve meslek örgütleriyle, sendika konfederasyonlarıyla, milyonlarla fabrikalarda, iş yerlerinde, tarlalarda, köylerde, kasabalarda görüşerek bu iradeyi ortaklaştırdık" ifadelerine yer verdi.

Hakan Öztürk: 'Kadınların özgürleşebilmesi için, hukukun geçerli olabilmesi için...'

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk de "Bu ülkenin demokrasiye ulaşabilmesi için, özgürlüklere ulaşabilmesi için, işçi sınıfının bütün hakları edinebilmesi için, kadınların özgürleşebilmesi için, hukukun geçerli olabilmesi için, savaşların son bulması için, Kürt meselesinin çözümü için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.

'İttifakımıza bir sorumluluk yüklendiği bir sürece girmiş olduk'

TÖP Sözcüsü Juliana Gözen ise "İttifakımıza bir sorumluluk yüklendiği bir sürece girmiş olduk bu deklarasyonla birlikte. 24 Eylül'de emek, barış ve özgürlük için yola çıkmıştık. Bu yolu adımlarken Türkiye'nin her yerinde bu ülkeyi yeniden inşa etmemiz gerektiğini ve bu iddiayla halkın taleplerini dile getirdiğimiz bir mücadele sürecini başlattık" dedi.

Buldan tarafından okunan basın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

img-2488.jpg

"HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, şunları söyledi: Türkiye tarihinin en kritik seçimlerine 2 aydan az zaman geldi. Tarihsel bir andan geçiyoruz.

Yaşadığımız çoklu sorunları, çözümsüzlük ve ağır bunalım derinleşmektedir. AKP MHP iktidarı toplumun bugününü çalmıştır, yarınını tehdit etmektedir. Ülke ve toplum olarak 15 Mayıs sabahına umutla uyanacağız. Demokratik değişimi gerçekleştirecek güçlerin parlamentoda çoğunluğu kazandığı, Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözüm için Meclis'in asli irade olarak görüldüğü, muhatapların şeffaf diyalog ekseninde özgür tartışma yürütebildiği, yurttaşların eşit ve özgür bir gelecek kuracağı günler, insanların özlem ve talebidir.

img-2440.jpg

Kadın özgürlükçü bir yaşam kuracağız, tüm alanlarda özgür olacakları yarınların teminatı biziz. İttifakımız, İstanbul Sözleşmesi'ni tekrar yürürlüğe sokacak, kadınların kazanımlarını Anayasal güvence altına almak için mücadele edecek.

Türkiye'nin demokratikleşmesinin yolu, Meclis'te emek, adalet ve barışta ısrar edenlerin demokratik değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek olanların, bizlerin, önemli bir gücü elde etmesinden geçmektedir.

Tek adam sistemi ve restorasyon arasında sıkıştırılmak istenen halkımızın gerçek alternatifi biziz.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin gerçekleşmesi için, yoksulluğa, yolsuzluğa, talana ve ranta dayalı bir yönetimi sürdürmüş olan bu iktidardan hesap sorma konusunda oldukça kararlıyız. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağız."

img-2448.jpg

Ne olmuştu?

Millet İttifakı'nn cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Mart'ta HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ı ziyaret etmişti. Kılıçdaroğlu burada yaptığı açıklamada parti kapatmalarını doğru bulmadıklarını belirterek ”Kayyum uygulamasını doğru bulmuyoruz” demişti. Görüşmede üç liderden Kürt sorunu başta olmak üzere ‘tüm sorunların çözümü TBMM’de’ vurgusu yapılmıştı.

Gazeteci İsmail Saymaz, dün sosyal medya hesabından HDP’nin aday çıkarmayacağını öne sürmüştü.

Gündem