Emekli Amiraller davasında karar: Beraat

Emekli Amiraller davasında karar: Beraat
Emekli Amiraller Davası olarak bilinen ve 103 emekli amiralin yargılandığı davada tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

Montrö Bildirisi" davası kapsamında "anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmakla" suçlanan 103 emekli amiralin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle tüm sanıklar hakkında oy birliği ile beraat kararı verdi.

Emekli amiraller hakkında Montrö Sözleşmesi'yle ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle ''anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmak'' suçlamasıyla dava açılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan'da, bazı emekli amirallerin yayımladığı "Montrö Bildirisi"ne ilişkin soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Bildiride, "Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye'ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir" denilmişti. Hükümet bildiriye sert tepki göstermiş; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Geçmişi darbeler ve bildirilerle dolu bir ülkede bir gecede 104 emekli amiralin böyle bir girişimde bulunması asla kabul edilemez" demişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, imzacılar için "Bunlar okumuş, yazmış insanlar. Yaptıkları işin nereye varacağını bilmek zorundalar. Dolayısıyla bunun bedeli neyse ödeyecekler" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı avukatı: Bunlar seferberliğe çağrılabilir

AKP’nin, “yeni bir darbe girişimi” olarak değerlendirdiği ve kamuoyunda “Montrö Bildirisi Davası” olarak da bilinen, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşmasında karar çıktı.

Duruşmada sanıkların esasa ilişkin savunmaları alındı. Duruşmayı CHP Mersin Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Alpay Antmen de izledi.

Sanıklardan Mustafa Özbey'in avukatı Hüseyin Özbek, amiraller açıklamasının yeni İnebahtı'lar, Navarin'ler yaşanmaması için atılan bir çığlık olduğunu belirterek, "Rusya-Ukrayna savaşı beraat talebimızin en önemli delilidir" dedi.

Savunmaların tamamlanmasın ardından Cumhurbaşkanlığı avukatının beyanları dinlendi. Cumhurbaşkanlığı avukatı, davanın siyasi bir dava olmadığını, konusunun siyasi olduğunu savunurken “Siyasete müdahale, siyaseti dizayn söz konusudur. Biz muhtıranın tamamına karşıyız" dedi.

Amirallerin açıklamasını, 28 Şubat kararlarına ve 27 Nisan bildirisine benzeten Cumhurbaşkanlığı avukatının “Bunlar, bir seferberlik halinde göreve çağrılabilir diye düşünüyorum" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

Oy birliğiyle beraatın gerekçesi: Suç oluşmadı

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında sanıkların esas hakkındaki savunma ve tarafların beyanların alınmasından sonra Mahkeme duruşmaya bir saat ara verdi ve karar müzakeresine çekildi.

Verilen aradan sonra kararını açıklayan 20. Ağır Ceza Mahkemesi, tüm sanıkların beraatına hükmetti. Mahkeme gerekçe olarak, “suçun unsurlarının oluşmamış olması”nı gösterdi.

Böylelikle eski Deniz Kuvvetleri Komutanları Bülent Bostanoğlu, Eşref Oğuz Yiğit ve Murat Bilgel ile emekli amiraller Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 103 sanık, "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan beraat etti.

Davanın tüm sanıkların tutuksuz yargılanıyordu.

Gündem