Emekliler sözünü sokakta söyledi: Emekliyi soyana oy moy yok

Emekliler sözünü sokakta söyledi: Emekliyi soyana oy moy yok
Hayat pahalılığı ve ekonomik kriz karşısında alım güçleri günden güne eriyen ve yoksullaşan emekliler pek çok ilde sokağa çıktı. Emekliler eylemlerinde, yerel seçimlere işaret ederek, "Emekliyi soyana oy moy yok" dedi.

Alım gücü ekonomi politikaları karşısında her gün eriyen ve bu koşullarda bayram ikramiyesi 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılan emekliler kendilerine dayatılan açlık şartlarını protesto etti.

Yoksulluğa ve açlığa mahkum edildiklerini belirten emekliler bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin ve Eskişehir'de sokağa çıkarak seçimde kendilerini yoksullaştıranlara oy vermeyeceklerini bildirdi.

Emekliler sokağa temsili sandık kurarak oy kullandı. Üzerinde "Emekliyi soyana oy yok" yazılı kağıtları, kurdukları temsili sandığa atan emekliler bir yandan da sloganlara atarak sözlerini yineledi.

"Aç olabiliriz ancak 22 yıllık AKP iktidarı döneminde yalanlara karnımız doydu"

Birleşik Emekliler Sendikası'ndan yapılan açıklamada, 16 Milyon emeklinin enflasyon karşısında alım gücünin kalmadığı belirtilerek "İktidar ise yerel seçimler öncesi emeklilere hergün yeni bir yalan söylüyor. 16 Milyon emekli aç olabiliriz ancak 22 yıllık AKP iktidarı döneminde yalanlara karnımız doydu" denildi.

"Emeklilerin alması gereken bu fark kimlere veriliyor?"

Açıklamada, 2024 yılı milli gelirden kişi başına düşen payın 13.100 dolar $ olarak açıklandığı anımsatılarak "Bu oran Türk lirası olarak karşılığı 411 bin TL bu oranı 12 aya böldüğümüzde milli gelirden bir kişiye düşen pay 34.250 TL oyasaki emeklinin, Hazine yardımı ile birlikte eline geçen tutar 10 bin TL. Peki iktidar doğru söylüyorsa emeklinin eline geçmesi gereken 24.250 TL nerede? Biz emeklilerin alması gereken bu fark kimlere veriliyor?" diye soruldu.

Emekliler kendilerinin milli gelirden alacakları payın şuralara aktarıldığını ifade etti:

  • "Köprülere araç geçiş garantisinemi.
  • Şehir Hastanelerine verilen hasta garantisinemi.
  • Havaalanlarına verilen yolcu garantisinemi.
  • Mütahitlerin silinen vergi aflarınamı.
  • Milyonlarca Mültecileremi
  • Günlük harcama gideri 3.500 emekli maaşına denk olan sarayın giderleri"

"AKP iktidara geldiğinde..."

Erdoğan'ın "Biz iktidara geldiğimizde emekli maaşını 66 TL'den aldık 10.000 TL'ye çıkardık" sözleri hatırlatılan açıklamada şu veriler yer aldı:

"AKP iktidara geldiğinde en düşük emekli maaşı 66 TL değil 276 TL idi. Asgari ücret AKP iktidara geldiğinde 184 TL en düşük emekli maaşı asgari ücretin %150 fazlası 276 TL idi. AKP iktidara geldiğinde en düşük Emekli maaşı ile 1.100 ad ekmek alıyordu bugün 1.000 ekmek alınıyor. AKP iktidara geldiğinde en düşük Emekli maaşı ile yaklaşık 13 ad çeyrek altın alıyordu bugün 3 ad çeyrek altın bile almıyor."

Erdoğan'ın emeklilere "sabredin" dediği belirtilen açıklamada "Biz 16 Milyon emeklinin karnı yalana tok sabretmek içinse aç" denildi.

"Biz de sandıkta görmeyeceğiz"

Açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı: "Biz emeklileri yok sayanları, görmezden gelenleri, bizler de 31 Mart'ta sandıkta mühürü elimize aldıdığımızda oy pusulasında görmezden geleceğiz. Emekliye yaşam hakkı yoksa Emekliden iktidara oy moy yok." (Kısa Dalga)

Gündem