Emeklilik sisteminde üç farklı yenilik: Ev kadınları ve anneleri de ilgilendiriyor

Emeklilik sisteminde üç farklı yenilik: Ev kadınları ve anneleri de ilgilendiriyor
Emeklilik sistemi için büyük düzenlemeler Meclis'in Ekim ayında açılışıyla gündeme gelecek. Peki bu değişiklikler neler olacak? İşte detaylar...

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanması sonrası Meclis'in açılmasıyla birlikte yeni torba yasa gündeme gelecek. Bu torba yasanın içinde Aile ve Gençlik Bankasının kurulması ve emeklilik için reform düzenlemelerinin olması bekleniyor.

Milliyet'teki habere göre SSK ve BAĞ-KUR prim eşitlemesiyle gerçekleşecek. Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan biri BAĞ-KUR'lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon BAĞ-KUR'lunun prim şartını 9.000 günden 7.200 güne çekecek çalışmayı tamamlayacak.

Ev kadınları ve anneleri de ilgilendiriyor

Emeklilik sisteminde gerçekleşecek 2. değişiklik ise ev kadınları ve anneler için olacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devletin karşılayacağı modelin de Meclis'e sunulacak torba yasa ile hayata geçirilmesi planlanıyor.

Öte yandan Türkiye'de birkaç yıldır gündemde yer alan ikinci emeklilik düzenlemesi, Orta Vadeli Program'a (OVP) da girdi. İkinci basamak emeklilik olarak yer alan sistem tamamlayıcı emeklilik olarak (TES) olarak biliniyor. Otomatik Katılımlı BES, devreye alınacak ikinci emeklilik sistemi ile daha da geliştirilecek. (Kısa Dalga)

Gündem