EMEP'li Bayhan Bakan Fahrettin Koca'ya ilaç sıkıntısı ve zamlarını sordu

EMEP'li Bayhan Bakan Fahrettin Koca'ya ilaç sıkıntısı ve zamlarını sordu
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ilaç fiyatlarına gelen zam ve ilaca erişim konusunda yaşananan sıkıntıları sordu.

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan “Beşerî Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik” öngören kararnameyle ilaç fiyatlamasında kullanılan euro kurunun güncellenmesinin yarattığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.

"Vatandaşlar bir kez daha mağdur edilecek"

Söz konusu kararname ile yine vatandaşın mağdur edileceğinin altını çizen Bayhan, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan "Beşerî Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik" öngören kararnameyle birlikte, ilaç fiyatlamasında kullanılan euro kuru güncellenerek, yüzde 25'lik artışla 17 lira 55 kuruş seviyesine yükseltildi. Halihazırda ilaç temininde sıkıntılar yaşanmaya devam ederken, her 10 ilaçtan 2-3’ünün erişiminin olmadığı koşullarda yürürlüğe girecek bu kararname ile vatandaşlar bir kez daha mağdur edilecektir." dedi.

"Eczacı örgütlerinin sesine kulak verilmiyor"

İlaç erişimi konusunda eczacı örgütlerinin sesine kulak verilmediğini de savunan Bayhan, şunları söyledi:

"İlaçta dışa bağımlılığın yüksek seyrettiği ülkemizde hastalar ilaç bulmak için eczane eczane dolaşmakta ve özellikle ithal ilaçlara ulaşmakta sorun yaşamaktadır. Mevcut fiyatlandırma yöntemi nedeniyle birçok yeni nesil ilaç ülkemize gelmemekte ve vatandaşlar muadil ilaçlara yönlendirilmektedir. Devlet hastanelerinden aylar sonra randevu bulabilen hastalar tedavi süreçleri başladığında da ilaca erişim noktasında zorluklar yaşamakta ve ilaçları karşılayabilecek bir alım gücü olmadığı için ilaç seçmek durumunda kalmaktadır."

Bayhan, Bakan Koca'ya şu soruları yöneltti:

"Hastalık türlerine göre vatandaşlar hangi ilaçlara erişimde sorun yaşamaktadır? Dağılımları nedir?

İlaca erişimde sıkıntı yaşadığı için tedavisi aksayan hasta sayısına ilişkin yıllık veriler nedir?

Son kararname ile kanser hastaları veya düzenli ilaç kullanması gereken hastaların ilaç giderleri yüzde 25 oranında bir artış gösterecek. Sağlık hizmetlerinin temelinde yer alan ilaç erişimi konusunda yaşanan sorunların çözümü için bakanlığınızın bir planı var mı?

Yeni kararla birlikte ilaç fiyatlandırmasında euro kurundaki artışın yansıtılmasıyla beraber vatandaşların ilaçlara erişimindeki zorluklar katlanmaktadır. Her artış sonrası yaşanan bu mağduriyeti çözmek için bir planınız mevcut mudur?

Piyasada bulunmayan ve yurt dışından getirilemeyen ilaçların tedarikine yönelik bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

Genel seçimler öncesinde ücretsiz olacağı vaadi verilen HPV aşısı, ücretsiz temin edilmediği gibi son zamla neredeyse 10 bin TL'ye mal oluyor. HPV aşısının halka ücretsiz olarak sağlanması için bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

İlaç zamlarının sebebini "Üreticileri mağdur etmemek" olarak gerekçelendirmiştiniz. Pek çok yurttaşın ilaçlara erişiminin zorlaştığı ve mağdur olduğu durumda ilaç firmalarının kârı neden öncelenmektedir?

Daha öncesinde Aile Sağlığı Merkezleri aracılığıyla ücretsiz şekilde temin edilebilen doğum kontrol hapı gibi tıbbi malzemelerin ASM'lere dağıtımı neden sonlandırılmıştır? Bu ilaçların yeniden Aile Sağlığı Merkezleri aracılığıyla temin edilmesi yönünde bir plan var mıdır?

Sağlık Bakanlığı bütçesinde yine bütçenin büyük kısmının koruyucu sağlık hizmetleri yerine tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrıldığı görülmektedir. Hekimlerin koruyucu hizmetlere önem verilmemesinin hastalığı ilerlettiği, ilaç tüketimini artırdığı ve yurttaşları özel hastanelere mahkûm ettiği yönündeki ısrarlı uyarılarına rağmen neden bütçenin tedavi edici hizmetlere ayrılmasında ısrar edilmektedir?" (ANKA)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Sağlık