Emine Erdoğan'ın itibarını zedelediği gerekçesiyle Çevre Ajansı'yla ilgili haberlere yayın yasağı

Emine Erdoğan'ın itibarını zedelediği gerekçesiyle Çevre Ajansı'yla ilgili haberlere yayın yasağı
Emine Erdoğan'ın himayesinde kurulan Çevre Ajansı Başkanlığı'na ilişkin bazı haberlerle ilgili "itibar zedeleyici" oldukları gerekçesiyle 66 internet sayfasına erişim engeli getirildi.

Mayıs ayının son haftasında Meclis'e sunulan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ndeki Çevre Ajansı’na ilişkin haberlerin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın talebi üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın açıklamalarının yer aldığı 66 internet sitesi sayfasına erişimin engellenmesi kararı aldı.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 3 Haziran tarihli kararıyla, kanunda yapılacak değişikliğin, "mapa ve şamandıra ihalesi ile turizm alanlarını işletebilme yetkisinin Emine Erdoğan’ın himayesindeki Çevre Ajansı’na verilebilmesinin önünü açacak olmasına" vurgu yapan haberlerin, içerikten kaldırılmasına hükmedildi.

Mahkeme kararın gerekçesini "özel hayatın gizliliği" ve "kişilik hakları"na dayandırarak, söz konusu haberlerin "haber alma, verme ve eleştiri hürriyeti kapsamında kalmadığını" öne sürdü.

Kararda, haberlerin Emine Erdoğan’ın "itibarını ve toplum nezdindeki saygınlığını zedelediği" savunuldu.

66 SİTEYE ERİŞİM ENGELİ KARARI

İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği, dilekçe ile aynı gün; aralarında ANKA Haber Ajansı’nın da olduğu 66 internet sitesinde, CHP’li Ağbaba’nın basın toplantısına ilişkin haberin yer aldığı sayfaya erişimin engellenmesine karar verdi.

ERİŞİM ENGELİ GETİRİLEN AĞBABA'NIN AÇIKLAMASI

CHP’li Ağbaba, mahkeme tarafından erişim engeli kararı verilen haberlerde yer alan açıklamasında şunları söylemişti:

“Damadını Hazine ve Maliye Bakanı yaptın, çektiğimiz yoksulluğu görüyorsunuz. Geldiğimiz noktada kur korumalı mevduat hesabıyla da zenginin parasına fakir faiz veriyor. Çevre Ajansı Başkanlığı Emine Erdoğan’a bağlı. Çevre Ajansı’na, Çevre Kanunu’nda bir değişiklik yaparak tüm Türkiye kıyılarını kapsayan mapa ve şamandıra ihale verme yetkisi Emine Erdoğan’a teslim edilmiş durumda. Artık Ajans, özel şirket kurarak veya devrederek işletebilecek. Reisin gözünden kaçan bazı mallar varsa onu da onlar yapacak. Bunun adı, tam bir kabile devletidir. Maalesef Türkiye, babalarının çiftliği gibi yönetiliyor. Atatürk Havalimanı’ndaki rezilliği, kepazeliği görüyorsunuz. Bir devlet, kendi havalimanını yıkmak için para harcıyor. Ortalama bir pistin değerinin 1 milyar dolar olduğu söyleniyor. 2 milyar lira harcayarak Atatürk Havalimanı’nı yıkmaya çalışıyorlar. Bu, vatana ihanettir. Bunun hesabı sorulur.”

Mahkeme, kararını şu gerekçeye dayandırdı:

“Talebe konu yayınlar incelendiğinde ise talebe konu paylaşımların haber alma verme, yorum ve eleştiri ile ifadeyi açıklama hürriyetleri kapsamında kalamayacağı; talep edenin itibarının zedelendiği, gerçekliği ve doğruluğu araştırılmadan yapılan haber ve yorumlarla itibarı olan kişinin toplum nezdindeki saygınlığını zedeleyebileceği anlaşılmakla itirazın kabulüne…”

Gündem