Emsal nitelikte karar: İşçiye gününde ödenmeyen ücret için en yüksek faiz

Emsal nitelikte karar: İşçiye gününde ödenmeyen ücret için en yüksek faiz
İki yıldır çalıştığı şirketten çıkarılan bir işçinin açtığı davada Yargıtay, gününde ödenmeyen mesai ücretleri için en yüksek faiz oranının uygulanması yönünde karar verdi.

Yargıtay'a uzanan davada, yüksek mahkemeden işçilerin fazla mesai ücretleriyle ilgili emsal teşkil edecek bir karar çıktı.

Dosya iş mahkemesine taşındı

Dava konusu olayda, bir işçi 2 yıldır çalıştığı şirketten sözleşmesi feshedilerek gönderildi. Milliyet gazetesinin haberine göre işten çıkarılan işçi, şirketten fazla mesai ücretlerini talep etti. Önce dosya arabulucuya yönlendirildi. Ancak, burada işçi ile işveren arasında anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine ise dosya iş mahkemesine taşındı.

Tanık beyanlarıyla ispat

Davacı işçi, fazla çalışma yapmasına rağmen bu çalışmaların karşılığı olan fazla çalışma ücretinin ödenmediğini ve bu durumun tanık beyanlarıyla ispatlanabileceğini belirtti. İşçi, 10 bin TL fazla çalışma ücretinin davalı şirketten tahsil edilmesini talep etti. Davalı işveren ise iddiaları reddetti.

En yüksek banka mevduat faizi ile tahsili

Mahkeme, davayı kısmen kabul ederken, Adalet Bakanlığı hükmün kamu yararına bozulmasını talep edince dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi taşındı. Yüksek mahkeme, davacının ödenmeyen fazla çalışma ücretinin en yüksek banka mevduat faizi ile tahsilini talep ettiği belirtildi.

Karar emsal olarak içtihatlara girdi

Ancak, mahkemenin kanuni faiz uygulanması yönünde hüküm kurduğuna işaret edildi. Daire kararında İş Kanunu'na göre gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranının uygulanması gerektiğini vurguladı. Karar emsal olarak içtihatlara girdi. (Kısa Dalga)

Gündem