En düşük emekli aylığı alanların sayısı bir yıl içinde ikiye katlandı

En düşük emekli aylığı alanların sayısı bir yıl içinde ikiye katlandı
En düşük emekli aylığı alanların sayısı bir yıl içinde ikiye katlanarak 1 milyon 266 bin kişiden 2 milyon 721 bin kişiye çıktı.

Bir yandan daha çok kişi asgari ücretli durumuna düşerken, benzeri bir durum emeklilerde de görülüyor. En düşük emekli aylığı alanların sayısı bir yılda ikiye katlandı. Beş emekliden biri, en düşük emekli aylığı alanlar arasına girdi.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, en düşük emekli aylığı normal emekli aylığından daha fazla artırıldığı için her yıl daha fazla kişi en düşük emekli aylığı alanlar arasına katılıyor.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, maaşlara yüzde 30 zam yapılması ve en düşük emekli aylığının 3.500 liradan 5.500 liraya çıkartılmasına ilişkin kanun teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında net asgari ücret ile en düşük emekli aylığı ilişkisini anlattı. Elitaş, en düşük emekli aylığının 5.500 TL’ye çıkartılmasıyla 2 milyon 721 bin kişinin bu uygulamadan yararlanacağını belirtti.

Elitaş, en düşük SSK emekli aylığının 6 bin 93 liraya, en düşük tarım BAĞ-KUR emekli aylığının 5 bin 500 liraya çıkartıldığı bilgisini de verdi.

Bir yılda ikiye katlandı

Emekli aylığı yüzde 30 oranında artırılmasına rağmen, en düşük emekli aylığı alanların sayısındaki dramatik artış dikkat çekti. En düşük emekli aylığı alanların sayısı bir yıl içinde ikiye katlanarak 1 milyon 266 bin kişiden 2 milyon 721 bin kişiye çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre, ekim ayı itibarıyla dosya bazında (dul ve yetimler tek dosya kabul ediliyor) emekli sayısı 13 milyon 95 bin kişi. Buna göre, 2023 yılında her 5 emekliden 1’i en düşük emekli aylığı alanlar arasında yer alıyor.

Hem SSK hem de BAĞ-KUR emekli aylıkları açlık sınırının altında bulunuyor. Türk-İş’in Aralık 2022 verilerine göre, açlık sınır 8 bin 130 TL, yoksulluk sınır ise 26 bin 485 TL.

Gündem