En tartışmalı Dünya Kupası başlıyor

En tartışmalı Dünya Kupası başlıyor
2022 Dünya Kupası, birçok alanda yarattığı tartışmalarla başlıyor. Katar'da başlayacak olan turnuva işçi ve LGBT+ hakları, Katar'ın turnuva için seçilmesi gibi birçok önemli başlıkta alışılmadık bir manzara sergiliyor.

Katar 2022 Dünya Kupası, bu akşam TSİ 19.00'da Katar - Ekvador arasında oynanacak karşılaşma ile başlayacak.

Ancak bu turnuva, futbol dışındaki başlıkların öne çıktığı, en tartışmalı Dünya Kupası olarak tarihteki yerini şimdiden aldı. Alkol yasağı ve Katarlı yetkililerin çeşitli açıklamaları ile alevlenen tartışmalar futboldan daha çok konuşuluyor.

FIFA cuma günü, Dünya Kupası’nın oynanacağı sekiz stadyum ve çevresinde alkol satışı yapılmayacağını açıkladı.

Katar'ın Dünya Kupası resmi elçilerinden birinin eşcinselliği ''beyindeki bir hasar'' olarak nitelendirmesi de tartışmalara yol açtı.

BBC, Dünya Kupası'nın tartışmalı başlıkları şöyle derledi:

LGBT+ hakları

Katar'da eşcinsel ilişkiler ve bu ilişkileri teşvik etmek yasadışı kabul ediliyor.

Eşcinsel ilişkide bulunduğu ya da bunu teşvik ettiği düşünülen kişiler para cezasından idama kadar çeşitli cezalara çarptırılıyor.

Buna karşın Dünya Kupası yetkilileri, turnuvaya maçları izlemek isteyen herkesin gelebileceğini, kimseye karşı bir ayrımcılığın söz konusu olmayacağını söylemişti.

Ancak Halid Salman'ın açıklamaları Paul Amann'ın ilk başta koruduğu iyimserliğe darbe vurmuş.

Amann ''LGBT+ bireylerin haklarını iyileştirme yönünde baskı altında kalan Katar şimdi tam aksine ayrımcılığı iki kat arttırmış görünüyor'' dedi. Danimarka, İngiltere, Fransa, Almanya ve Belçika da dahil olmak üzere dokuz takımın kaptanlarının maçlara gökkuşağı logosu taşıyan kolluklara çıkacakları belirtiliyor.

Takımların taleplerine rağmen, FIFA’dan henüz kaptanların bu kollukları takmalarının Dünya Kupası karşılaşmalarında oyuncuların siyasi eylemde bulunmalarını engelleyen kuralları ihlal edip etmeyeceğine dair bir açıklama gelmedi.

İşçi hakları

Katar’la ilgili kimi haberlere göre ülkenin 2022 Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapma hakkını kazandığı 2010 yılından bu yana 6 binden fazla işçi kötü çalışma koşulları nedeniyle hayatını kaybetti.

Ancak Katar hükümeti bu bilgilerin yanlış olduğunu, sadece 37 işçinin Dünya Kupası inşaat sahasında hayatını kaybettiğini, bunlardan da yalnızca üçünün ölümünün çalışma koşulları nedeniyle olduğunu savunuyor.

Yetkililer, ülkede yabancı işçilerin iş değiştirmek ya da ülkeyi terk etmek için iş verenlerinden izin almalarını gerektiren "kafala" sisteminin kaldırılmasını da çalışma koşullarında yaptıkları olumlu düzenlemelere bir kanıt olarak gösteriyor.

Ancak Mustafa Qadr bazı reformların işçilerin hayatını olumlu etkilediğini kabul etmekle birlikte yapılan değişikliklerin yeterli olmadığını söylüyor.

Neden ev sahibi oldu?

LGBT+ ve işçi hakları konusundaki tartışmalar, birçok kişinin FIFA’nın 2022 Dünya Kupası’nın Katar’da oynanması kararının da sorgulanmasına yol açtı.

2015’te İsviçreli savcılık makamları ve ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan yolsuzluk soruşturmaları da tartışmaların bir parçası.

Katar, herhangi bir yolsuzluk yapıldığı suçlamalarını yalanlamış ve FIFA da 2017’de kendi yürüttüğü soruşturma sonucunda Katar’ın Dünya Kupası’na ev sahipliği yapması önünde bir engel olmadığına karar vermişti.

Ancak birçok kişi varolan çetin tartışmalar nedeniyle FIFA’nın kararının yanlış olduğunu savunuyor.

Rusya’nın ihracı

Sahada kuralların ihlal edilmesi ya da idari bir takım ihlaller durumunda kimi ülkelerin müsabakalar dışında tutulması geçmişte görülürken futbolla ilgili olmayan bir konu nedeniyle bir ülkenin Dünya Kupası'ndan ihracı ender görülen bir durum.

Bugüne dek yalnızca İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya ve apartheid döneminde Güney Afrika benzeri yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı.

Dr. Ionnidis "FIFA siyasi meseleleri oyunların dışında tutmak istiyor ama kendisi de politik bir organizasyon ve kaçınılmaz olarak politik kararlar almak zorunda" diye konuşuyor.

Rusya’nın Dünya Kupası’ndan ihracı kararı Polonya, Çekya ve İsveç’in takımlarının Ukrayna işgali nedeniyle Rusya karşısında oynamayı reddetmelerinin ardından alınmıştı.

İklim değişikliği

FIFA, Katar'daki Dünya Kupası’nın "ilk karbon nötr turnuva" olacağını iddia etmişti.

FIFA'ya göre Dünya Kupası’nda 3,6 milyon ton karbon üretilecek ve bu üretim bazı inisiyatiflerle dengelenecek.Çevreciler ise bu iddianın “tehlikeli ve yanıltıcı” olduğunu, organizasyonun aslında söylenenin üç katı daha büyük bir karbon ayak izi ortaya çıkaracağını söylüyor.

Bilim insanları, FIFA’nın sürdürülebilirlik stratejisindeki karbon hesaplamalarının hatalı olduğunu, şüpheli karbon dengeleme uygulamasının sorumluluğunun taraftarlara yüklendiğini söylüyor.

Spor