Enflasyon düştü, peki pazardaki fiyatlar nasıl düşer?
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,18 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 64,27'ye gerilediğini açıklamıştı. Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, aralıkta tüketici yıllık enflasyonu tüm alt gruplarda gerilerken, enflasyondaki düşüşe en belirgin katkı baz etkisi nedeniyle 6,96 puanla temel mal grubundan geldi. Peki enflasyondaki bu düşüş pazara yanıyacak mı?
Ekonomi gazetesi yazarı Osman Arolat, "Enflasyonun baz etkisiyle 20 puan gerilemesine karşın vatandaşların pahalılık şikayetleri sürüyor. Çare artan ve ucuzlayan üretimdir" dedi. Arolat'ın yazısı özetle şöyle:
"Kasım ayında yüzde 84.39 seviyesini gören enflasyon yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 64.27’ye geriledi. Bu düşüşte, 2022 Aralık ayında belirlenen yüzde 1.18’lik artış da etkili oldu. Fakat bu rakamlar, çarşı pazarda gıda fiyatlarının inmesine neden olmadı. Ulaşımdan, giyime, elektrikten suya bir indirim yaşanmadı. Oysa 2021 yılında peş peşe yapılan zamlarla elektrik yüzde 148.5, doğalgaz ise yüzde 199 zam gördü.
(...) İktidarın sözcüleri baz etkisiyle enflasyonun yıllık yüzde 84.39’dan yüzde 64.27’ye inmesinin müjdesini verirlerken, vatandaşlar yaşadıkları pahalılıktan şikayetlerini sürdürüyor. Beklentileri, ‘’enflasyon düşüyor’’ haberleri değil, üretim artışıyla enflasyonun yüzde 10’un altına indirilmesi, her gün fiyat artışlarının önüne geçilerek pahalılığa son verilmesi… Bu ise üretimi artırıp, düşük enflasyonda süreklilik kazandırarak, pahalılık artışını frenlemekle mümkün. Bana göre doğru olan budur…
Ücretlere altı ayda bir zam yapmak pansuman tedavisi gibidir. Asıl doğru olan, yapılması gereken, teşhisi doğru koyup, sorunu kökten çözücü tedavi uygulamaktır. Üretimi artırarak enflasyon aşağıya çekilip pahalılığın önleneceği gerçeğini herkes görüp ifade etmektedir."
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.