Enflasyon rakamları İletişim Başkanlığı'nın ‘Dezenformasyon Bülteni'ne girdi

Enflasyon rakamları İletişim Başkanlığı'nın ‘Dezenformasyon Bülteni'ne girdi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığı haberlerini “Dezenformasyon Bülteni”ne aldı. İletişim Başkanlığı, haberleri yalanlarken “Hissedilen enflasyon, kişiden kişiye gelir ve tüketim alışkanlıklarına göre değişmektedir” açıklamasıyla yetindi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 26 Aralık 2022-1 Ocak 2023 tarihlerini kapsayan “Dezenformasyon Bülteni”ni yayımladı.

Bültende, enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı yönündeki haberler de yer aldı. İletişim Başkanlığı, bültende bu konuyla ilgili somut bir haber sunmadı.

“Hissedilen enflasyon kişiden kişiye değişir”

tuik.jpg

Başkanlığın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından üretilen istatistikler; mesleki bağımsızlık, şeffaflık, tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine bağlı olarak, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) ve ilgili diğer uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen yöntem, tanım ve kavramlar kullanılarak hesaplanmaktadır.

“Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yaşam maliyetini değil, sabit bir mal ve hizmet sepetinin zaman içindeki değişimini ifade etmektedir. Hissedilen enflasyon ise Tüketici Eğilim Anketleri yolu ile tüm dünyada çok sayıda tüketiciye aynı sorular sorularak ölçülmektedir.

“Hissedilen enflasyon, kişiden kişiye gelir ve tüketim alışkanlıklarına göre değişmektedir. İstatistiksel verilere bakıldığında hissedilen ve açıklanan enflasyon arasında farklılık olması, bugüne özgü bir durum değildir. Avrupa Merkez Bankası tarafından 2005-2015 dönemi için yapılan bir çalışmada, hissedilen enflasyonun açıklanan enflasyondan yaklaşık 5 kat fazla olduğu tespit edilmiştir.

Türkiye’de aynı dönem için yapılan çalışmalarda, vatandaşın hissettiği enflasyonun, açıklanan enflasyonun 2 katı olduğu belirlenmiştir.”

ENAG’ın çalışması makası ortaya koyuyor

Türkiye’de TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı düşüncesi her zaman gündem olsa da son yıllarda bu makas Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) çalışmalarıyla daha net ortaya çıktı.

ENAG, her ay kendi hazırladığı enflasyon rakamlarını açıklıyor. Bu rakamlarla TÜİK’in enflasyon rakamları arasında uçurum oluyor.

Son olarak Kasım’da yıllık enflasyon ENAG tarafından yüzde 170 olarak açıklanmıştı. TÜİK ise aynı dönem için bu rakamı yüzde 84.39 olarak verdi.

ENAG, TÜİK’ten farklı olarak ürünlerin fiyatlarını saatlik olarak ve internet sitelerinden topluyor. TÜİK ise belirlediği marketlerden ayda birkaç kez fiyatları topluyor. Böylece ENAG, TÜİK’den kat kat fazla veri toplamış oluyor.

ENAG’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, oluşturulan fiyat endeksleri ve buradan elde edilen enflasyon oranları günlük temelli olduğundan mevsimsel düzeltmeye de gerek duyulmuyor.

ENAG ile TÜİK’in enflasyon sepeti de faklı. ENAG’ın sepetinde, TÜİK sepetindeki 418 maddenin 339 adedi bulunuyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi