Enis Berberoğlu: 'Bütün bunları başınıza açan benim. AYM kararıyla döndüğüm şu an tartışılıyor'

Enis Berberoğlu: 'Bütün bunları başınıza açan benim. AYM kararıyla döndüğüm şu an tartışılıyor'
CHP Grubu’nun “Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararının Yargıtayca tanınmaması ve Yargıtay’ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması özelinde AYM kararlarının bağlayıcılığına riayet edilmemesinin sebepleri hakkında genel görüşme” önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Söz alan Enis Berberoğlu, kendi tutukluluk dönemi ile Can Atalay'ın yaşadıklarını anlattı.

Yargıtay'ın Can Atalay ve Anayasa Mahkemesi'ne ilişkin kararları TBMM'de tartışılıyor.

Eski tutuklu vekillerden, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, AKP ve MHP oylarıyla reddedilen öneri için söz alıp, “AYM, cezasız bırakmıyor bizi. Sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlatıyor. Herhangi bir kesimin parmak sallamasına tahammül etmek zorunda değiliz; hukuk kabadayılığı yapmasına tahammül etmek zorunda değiliz” açıklamasında bulundu..

Önerinin gerekçesini açıklayan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, şunları söyledi:

Bütün bunları başınıza açan benim. 8 yıl süren bir dava sürecinin sonunda AYM kararıyla geri döndüğüm için açılan yol, şu an tartışılıyor. Bakın ben 8 yıldır milletvekiliyim bu sekiz yılın sadece 6 yılını Meclis’te geçirebildim. Kalanı ya hapishanede ya da milletvekilliğim düşürüldüğü için sağda solda geçti. Sonuç ne oldu? AYM, bir kuralın, kanunun yersiz yere çiğnendiğini kabul etti. Benim milletvekilliğimi geri verdi. Bu geçen sekiz yıldaki meseleyi kabul etmemek, sorunu görmemek, körlemesine hakimleri, yargıçlarını birbirine sokmak bu yüce Meclis’e yakışıyor mu? Kitabın ortasından soruyorum."

"Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin istediğini yaparsanız benim karşınızdaki. Kandan, candan, etten bir örneğim ben. Bütün bunları yaşamak zorunda değilim. Başka hiçbir vekilin de yaşamasını istemem. Burada doğrular konuşulmuyor. Meclis’e parmak sallayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi diyor ki: Can Atalay’ın kararını niye okumuyorsunuz? İki ayrı Meclis Başkanı benim kararımı okumadı burada. Şimdi mi aklı başına geldi Yargıtay 3. Daire’nin? AYM, dosyanın esasına girmedi. Söylediği şey şu: Anayasa’nın 83 ve 84. maddeleri dokunulmazlığı tarif ediyor. Benim milletvekilliğimi de tanımadı önce Yargıtay. 3-4 ay beni süründürdü hapishanede. Anayasa 83’e göre hükümle birlikte tahliye etti ve Meclis’e bıraktı kararı. Bu dosyada da bir tutarlılık yok. Onu da yapmamış."

"Bana şunu izah edin ya: AYM, kendini nasıl bir başka mahkemenin yerine koyuyor? Anayasa’nın amir hükmü ortadayken bir milletvekilini yargılama diyor. Milletvekilliği düştükten sonra ne istersen yaparsın diyor. Benim dosyam şu anda 14. Ağır Ceza’da bekliyor. Bir daha milletvekili olmazsam gideceğim o davada yargılanacağım. AYM, cezasız bırakmıyor bizi. Sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlatıyor. Herhangi bir kesimin parmak sallamasına tahammül etmek zorunda değiliz; hukuk kabadayılığı yapmasına tahammül etmek zorunda değiliz."

"Burada mesele iktidar ortakları arasındadır. Bu ortaklar kendi aralarında bir karar verecekler. Ya bu ülkede milletvekilliği, artık bu kadar değersiz, önüne gelenin kendi kafasına göre yetkilerini belirlediği bir statü olmaktan çıkacak ya da bu işler çok daha karmaşık hale gelecek. Eğer bireysel başvuruyu kısıtlamak gibi bir yanılgıya pirim verilerek devam edilirse Türkiye’nin kalkınmasının finansmanı zorlaşacaktır.” (ANKA)

Gündem