Partiler anlaştı, Başkanlık tezkeresi okundu, Enis Berberoğlu 8 ay sonra yeniden milletvekili

Partiler anlaştı, Başkanlık tezkeresi okundu, Enis Berberoğlu 8 ay sonra yeniden milletvekili
Enis Berberoğlu hakkındaki mahkeme kararı ve Meclis Başkanlığı tezkeresi TBMM'de okundu. Böylece Berberoğlu milletvekilliğini yeniden kazandı.

Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararıyla 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılamanın infazın durdurulması hükmetmesi sonucu hazırlanan Meclis Başkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nun bilgisine sunuldu.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplanan Genel Kurulu’nda Enis Berberoğlu hakkındaki tezkere okundu. Böylelikle Enis Berberoğlu, yeniden milletvekili vasfını kazandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sabah saatlerinde Meclis'te gazetecilerin “Enis Berberoğlu şu anda milletvekili mi” sorusuna “Onu da tam şu anda söyleyemiyorum. Herhalde Meclis’in bir işlem yapmasından sonra gerçekleşecektir. Hukukçu arkadaşlarla konuşacağız. Yeni bir durumdur çünkü” yanıtını vermişti. Ancak öğlen saatlerinde TBMM’de grubu bulunan 5 siyasi partinin grup başkanvekilleri ile biraraya gelerek Berberoğlu’nun durumunu değerlendirdi. Toplantıda varılan karara üzerine TBMM Başkanı Şentop’un Genel Kurul’a yapacağı bilgilendirme sonucunda Berberoğlu’nun yeniden milletvekilliği statüsünü kazanabileceği konusunda uzlaşıldı.

TBMM Genel Kurulu birleşimi saat 14.00’da açıldı. Gündem dışı konuşmaların ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un tezkeresi okundu. Tezkerede Berberoğlu hakkında 26. Dönemde yapılan işlemlerin ardından hapis cezası aldığı, cezası istinafta incelenirken Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararı verdiği, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu karara uymaması üzerine ikinci kez yapılan başvuruda da AYM’nin hak ihlali kararını yeniden aldığı, bunun üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 27. Dönem’de yeniden milletvekili seçilmiş olması nedeniyle Berberoğlu hakkında yargılamayı durdurarak durumu TBMM’ye bildirdiği anlatıldı.

Okunan Başkanlık Tezkeresi şöyle:

“Sanık hakkında yeniden yargılama kararı verildiğinden kesinleşmiş hükümün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılması yazısı başkanlığımıza bildirilmiştir. Bu çerçevede söz konusu yazı ile ekindeki mahkeme kararı örneğinden İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen ve 4.6.2020 tarihli 95. Birleşimde TBMM Genel Kurulu’na sunulan kesin hükümün ortadan kalktığı anlaşılmakta olup, keyfiyet genel kurulun bilgisine sunulur.”

TBMM Başkanı Şentop’un söz konusu Başkanlık Tezkeresinin Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte Berberoğlu yeniden milletvekilliği statüsüne kavuşmuş oldu. Tezkerenin okunmasının hemen ardından CHP sıralarından alkışların yükselmesi dikkat çekti. Berberoğlu, 4 Haziran 2020 tarihinden bu yana 8 aydır milletvekili değildi.

MHP: Meclis Başkanlığı tezkeresinin hukuki dayanağı yok

Yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül ise AYM kararı karşısında, TBMM’nin Berberoğlu’nun vekilliğini düşürülmesine dair 8 ay önce aldığı kararın yok sayılmasının “TBMM’ye yapılan büyük bir saygısızlık olarak” niteledi. Bülbül, “Şu an yapılan işlemin herhangi bir hukuku dayanağı bulunmamaktadır. Dolayısıyla Meclisimizin hukuku boşluğu dolduracak işlemleri ivedilikle yapması gerekmektedir. Bugünkü işlem sadece günü kurtarmaya yönelik bir işlemdir” dedi.

HDP: Berberoğlu hoş geldi ama... 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise “Bu hukuksuzluğun AYM’den dönmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Berberoğlu’na tekrar Meclis’e hoş geldin demek istiyoruz. Ama bir ayrımcılık da ortaya çıktı. Aynı gün bizim iki vekilimizi de hukuksuz haksız cezayla karşılaştı. Aynı AYM iki vekilimizin talebini ise reddetti. Bir kez daha ortaya çıktı Kürtlere bu ülkede hukuk yoktur, ayrımcılık vardır” sözleriyle yaşananları değerlendirdi.

CHP: Hukuk gaspı ortadan kalktı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise geciken adaletin adalet olmadığını belirterek şu konuşmayı yaptı:

“Biraz önce okunan başkanlık tezkeresi ile Berberoğlu’na yönelik hukuk marifetiyle yapılan bir hak gaspı bugün itibariyle ortadan kaldırılmıştır. Kararın bir an önce Meclis’e indirilmesi konusunda katkı sunan sayın Meclis Başkanı’na teşekkürlerimizi sunuyorum. Sayın Bülbül’e yanıt olarak değil de aslında bugün yapılan işlem geciktirilmiş bir işlemdir. Gecikmeyi yapan da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanıdır. AYM’nin karının bağlayıcılığı tartışmak yüce meclisin işi değildir. Beğensek de beğenmesek de ortay yerdeki anayasa uymak her şey ve herkesten önce TBMM’nin, yasama organının işidir. Bülbüle katılıyorum bu ilk kez karşılaştığımız bir durumdur. Aslında şu anda iki HDP’linin şu anda yaşadığı da göstermiştir ki bu örnek olayla mağduriyet ortaya çıkmıştır. Berberoğlu’nun seçme ve seçilme hakkı biraz önce okunan tezkere ile sağlanmıştır hayırlı olsun, bu son olsun. Demokrasilerde kimse seçme seçilmeye engel olamasın.”

AKP: Beraat kararı değil

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turhan ise hukukun bağırarak değil de kendi mecrasında yürüyerek sorunu çözdüğünü söyledi. Turhan, “Okunan kararı alkışlayarak sanki beraat kararı varmış gibi değerlendirmenin dosya içeriğini bilmemekten kaynaklandığını düşünüyorum. Hala MİT tırları bir ihanet olarak mahkemenin önünde duruyor. Hala bu dosyada 17-25 Aralık gibi, 15 Temmuz gibi FETÖ operasyonu olduğu gün gibi ortada duruyor. Fezleke komisyona geldiğinde bu tekrar değerlendirilecektir. Az önce okunan mahkeme kararı başımızın tacıdır onun gereği yapılmıştır. Mit tırları davası bu topraklara insanlarımıza ihanettir” diye konuştu.

Sizinle kanun yaptığımıza şükredin

Varılan uzlaşmanın bozulma görüntüsü verilmesi üzerine bu kez kürsüye gelen CHP’li Engin Altay, “Bu tartışmaları Turhan niye açtı anlamadım. Eski Başbakan Yardımcınız Tuğrul Türkeş ‘vallahi de billahi de o tırlardaki silahlar Türkmenlere gitmedi’ açıklamasını yaptı. Eğer bu ihanetse bu haber 3 ayrı gazetede çıktı, onlara neden dava açılmadı? Ortada var olan anayasaya neden uymuyorsunuz sonra da ‘gelin yeni anayasa yapalım’ diyorsunuz sizle kanun yaptığımıza şükredin” diyerek Turhan’ı yanıtladı.

Kılıçdaroğlu: Bir gelenek oluştu aslında

Bolu’da esnafla; kanaat önderleriyle görüşen Kılıçdaroğlu da, gazetecilerin Berberoğlu’nun yeniden milletvekili olmasıyla ilgili sorusunu yanıtladı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Enis Beyin parlamentoya dönmesi elbette memnuniyet verici. Adalet açısından zaten bu gerekiyordu. Öbür türlü zaten bu facia olurdu. Ama süreci gözden geçirdiğimizde Sayın Berberoğlu, beraat ile müebbet arasında yargılandı. Düşünün bazı mahkemeler beraat bazı mahkemeler müebbet cezası verdi. Düşünün nasıl bir yargı. Nasıl bir anlayış, nasıl bir etkilenme! Politik gücü de görüyoruz burada, ama adaleti de görüyoruz. Sonuçta galip olan adalet. Enis bey geldi. Mutluyum sevinçliyim. Ama Türkiye adına da üzülüyorum. Böyle bir tablo keşke hiç yaşanmasaydı. Bir gelenek de oluşturdu aslında bir kişinin milletvekilliğinin düşmesi sonra yargı kararıyla tekrar parlamentoya gelmesi. Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bir olay. Bir Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması Anayasa Mahkemesi’nin tekrar toplanması ve TBMM’ye Adalet Bakanlığı’na ve ilgili mahkemeye kendi kararını göndermesi. Ve Anayasa Mahkemesi’nin özel olarak ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının sadece yargıyı değil parlamentoyu idare makamlarını bağladığını hatırlatması hukuk açısından iyi. Ama keşke bunların hiçbirisi yaşanmasaydı, Türkiye böyle bir süreci, Enis bey de bu kadar büyük acıları yaşamasaydı.”(ANKA)

Gündem