Erbakan: Seçim sonrasında da halkın yüzde 45'i aç, yüzde 80'i yoksul

Erbakan: Seçim sonrasında da halkın yüzde 45'i aç, yüzde 80'i yoksul
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, "Seçim öncesinde olduğu gibi bugün de halkın yüzde 45'i aç ve yüzde 80'i de yoksul durumdadır” dedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin genel merkezinde Ağustos Ayı Aylık Olağan İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu.

Ekonomiden yerel seçimlere kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulunan Erbakan, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

Erbakan, “Tıpkı 14 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi 31 Mart 2024 Yerel yönetimler seçimlerine de damgamızı vuracağız ve milletimizi özlemle hasretle beklediği Milli Görüş belediyeciliği ile yeniden buluşturacağız. Sonrasında da 2028’deki genel seçimlere doğru emin adımlarla ilerleyecek ve 2028’de Türkiye’yi yeniden Milli Görüş iktidarı ile buluşturacağız" ifadelerini kullandı.

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Erbakan, "Milletimizin gündeminde ekonomi vardır, geçim sıkıntısı, enflasyon ve gelir adaletsizliğinin her geçen gün artması vardır. İktidar, 1 Aralık 2021 tarihinde açıkladığı ekonomi modelinden fiilen ve resmen vazgeçmiştir. "Faiz sebep, enflasyon sonuç" politikası, Mehmet Şimşek’in Maliye Bakanı olarak atanmasıyla terk edilmiştir. Sayın Şimşek’in bizzat eleştirdiği "Yeni Ekonomi Modeli" ile politika faizi yüzde 8,5’a kadar indirilmiş, döviz fiyatlarında ise rekor düzeyde artışlar geçekleşmiştir. Aradan geçen 21 aylık sürede beklenenin aksine; bütçe açığı, dış ticaret açığı ve cari açık önemli düzeyde artmış, istihdamda ise beklenen artış sağlanamamıştır. ‘Faiz sebep enflasyon neticedir’ teorisinin de gerçek olmadığı ortaya çıktı. Çünkü faiz düşmesine rağmen enflasyon yükselmeye devam etti. Düşük faiz dövizi patlattı, dövizin patlaması da Türkiye gibi ithalata bağımlı bir ekonomide enflasyonun yükselmesine sebep oldu" dedi.

"Ürünlerin fiyatları daha da artacak"

İktidarın "yüksek faiz" politikalarına geri döndüğünü söyleyen Erbakan, "Bu kredi maliyetlerinin, üretim ve yatırım odaklı girişimcilerimiz için karşılanabilir olmadığı açıktır. Nitekim bu kredi faiz maliyetlerinin, ürünlerin fiyatına eklenerek son kullanıcı olan halka yansıtılacağı gerçeğiyle, gelecek aylarda ürün fiyatlarında önemli düzeyde artışların yaşanması olasıdır. Yeni ekonomi modelinin getirdiği yüksek kur ve buna bağlı olarak yüksek enflasyon yüküne, ÖTV, KDV, MTV gibi birçok vergiye yapılan zamlara ilave olarak, yüksek kredi maliyetlerinin de vatandaşa yansıtılacağı günlerin geldiğini görüyoruz. Yapılan bu faiz artışlarıyla birlikte; tasarrufları üretime ve yatırıma aktarmak yerine bankalara yatırmak yönünde vatandaşların ve üreticilerin davranışları söz konusu olabilecektir. Bankaların yeni kâr rekorları kırması söz konusu olacaktır" diye konuştu.

"Milyonlarca asgari ücretli açlığa mahkum"

Erbakan, Türkiye'de yoksulluk sınırının 40 bin liraya dayandığını, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını, vatandaşın en büyük sorununun geçim sıkıntısı olduğunu söyledi.

Erbakan, milyonlarca asgari ücretlinin açlığa mahkum olduğunu ifade etti.

Erbakan, “Türk-İş'e göre Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin temel beslenme ihtiyacını karşılayabilmesi için aylık 12 bin 198 liraya ihtiyacı var. Yine Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık vb ihtiyaçlarını kimseye muhtaç olmadan karşılayabilmesi için 39 bin 733 liraya ihtiyacı var. Bu hesaba göre seçim öncesinde olduğu gibi bugün de halkın yüzde 45'i aç ve yüzde 80'i de yoksul durumdadır Türkiye'de” diye konuştu. (ANKA)

Gündem