Erdoğan, 50+1’den pişman: Yeni anayasada gündeme gelir mi?

Erdoğan, 50+1’den pişman: Yeni anayasada gündeme gelir mi?
Saray çevrelerinde MHP ile ittifaka mecbur kalınmasından duyulan rahatsızlığın sıklıkla dillendirildiği kulislerde konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yeni anayasa” açıklamasının ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM’de temsil edilen siyasi partilere destek ziyaretlerine başladı.

Anayasa değişikliğinin kapsamı merak edilirken, AKP çevrelerinde 50+1’in de dillendirildiği iddia ediliyor.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, 2019 yılında eski bakanlardan Faruk Çelik’in “Cumhurbaşkanı seçilmek için 50+1 oy çoğunluğu yerine 40+1 yeterli olsun” önerisi yine gündemde…

Gökdemir’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

“O döneme bakıldığında Erdoğan’ın bu öneriye önce “İktidar ve muhalefet el ele vererek böyle bir değişikliği yapabiliriz” dediğini hatırlayalım. Ancak, özellikle iktidar ortağı MHP’den gelen “Bu, oyların düştüğünü kabul etmek anlamına gelir” uyarılarından sonra aynı gün bu açıklama Erdoğan’ın ağzından “Bizim böyle bir derdimiz yok. Muhalefet getirirse değerlendiririz” diye revize edildi. “AKP’nin halk desteği azaldı, 50+1’den pişman oldu, iktidarını sürdürmek için yöntem arıyor” yorumları yapılırken Erdoğan, bu tartışmayı “Şimdilik” kaydıyla kapattı.

Yüzde 50 zor hedef

Ancak 14/28 Mayıs seçimlerinden çıkan tablo, AKP’nin 24 Haziran 2018 seçimlerinde yüzde 42 olan oylarının, yüzde 35’e gerilediğini gösterdi. Yapılacak ilk Başkanlık seçiminde bu erimenin sürmesi durumunda MHP’nin desteğinin bile Cumhur İttifakı’nın sandıktan başarı ile çıkmasına yetmeyeceği açık. Ayrıca, özellikle Saray çevrelerinde MHP ile ittifaka mecbur kalınmasından duyulan rahatsızlığın sıklıkla dillendirildiği de kulislerde konuşuluyor. Anayasa sürecini yürüten Mehmet Uçum’un bu değişikliğe karşı olduğu biliniyor. Uçum’un bu yöndeki bir düzenlemenin yeni rejimin ruhuna aykırı olduğunu düşündüğü bildiriliyor. Değişikliğe karşı olanlar şu anki tabloda hiç kimsenin ilk turda yüzde 50’yi aşmasının mümkün görülmediği, ancak ikinci turda en çok oyu alanın seçilmesi şansının bulunduğu görüşüyle yeni tartışmalara yol açacak böyle bir değişikliğe gerek olmadığı görüşünü dillendiriyor.

Amaç siyasi fayda

Tüm bu itirazlara karşı “MHP boyunduruğundan kurtulmak isteyen” AKP kurmaylarının sayısı hiç de az değil… Bu değişiklik talebi henüz cılız bir şekilde seslendirilse de önümüzdeki günlerde tamamen gündemden düşer mi, yoksa olgunlaşıp gündeme gelir mi bunu şimdiden söylemek için çok erken. Ancak bu tartışmalar bile Anayasa değişikliklerinin AKP için ülkenin kalbindeki antidemokratik hançeri çıkartmaktan çok siyasi fayda sağlamaya dönük olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor.” (Kısa Dalga)

Politika