Erdoğan, Almanya'da konuştu: 'Biz Holokost cenderesinden geçmedik, Bizim İsrail’e borcumuz yok'

Erdoğan, Almanya'da konuştu: 'Biz Holokost cenderesinden geçmedik, Bizim İsrail’e borcumuz yok'
Almanya'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de basın toplantısında İsrail'e yüklendi. Erdoğan, Almanya'yı üstü kapalı eleştirerek "Biz Holokost cenderesinden geçmedik, Bizim İsrail’e borcumuz yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki 2. durağı Başbakan Olaf Scholz oldu. Görüşme sonrası basının soruları yanıtlandı.

Erdoğan, Gazze'de yaşananlardan dolayı İsrail'e yine sert sözlerle yüklendi.

"Şu an itibarıyla 13 bin Filistinli çocuk, kadın, yaşlı öldürülmüştür" diyerek sözlerine başlayan Erdoğan, "Artık neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı, her taraf yerle yeksan oldu. Şu anda İsrail'in nükleer silahı var mı? Var, ama bunu İsrail'e sorarsanız 'var' demez. Çünkü onlar yalanı çok iyi kullanırlar" diye konuştu.

Erdoğan Gazze'de insani ateşkes sağlanması gerektiğini de belirterek, "İnsani ateşkesi, Almanya, Türkiye birlikte sağlayabilirsek, özellikle bu ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanını yakalarız" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkanlar şunlar oldu:

“İsrail Filistin savaşını bir borçluluk psikolojisi içinde değerlendirmemek gerekir.”

“Bakın ben rahat konuşuyorum."

“Bizim İsrail’e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamazdık. Borçlu olanlar rahat konuşamıyor."

“Biz Holokost cenderesinden geçmedik. Öyle bir durumumuz da yok.”

Scholz: 'İsrail’in varoluş hakkı kırmızı çizgimizdir'

Scholz ise konuşmasında “Bizim İsrail'le dayanışmamız hiçbir şekilde tartışmaya açık değildir. İsrail’in varoluş hakkı kırmızı çizgimizdir. İsrail’in kendini savunma hakkı vardır” diye konuştu.

Gazze’deki sivil ölümlerine de değinen Scholz “Her hayat eşit önemdedir. Filistin halkının acılarını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

(Kısa Dalga)

Gündem