Erdoğan: “Biz uzaya gidince dünyaya mı sığamadınız diyecekler”

Erdoğan: “Biz uzaya gidince dünyaya mı sığamadınız diyecekler”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Otoyol yaparsınız buraya uçak mı inecek derler. Uzay programı açıklarsınız yapacak başka işiniz mi kalmadı derler. Yarın öbür gün uzaya kendi aracımızı, bilim insanımızı gönderdiğimizde dünyaya mı sığmadınız diyeceklerini şimdiden duyar gibiyim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memleketi Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ndeki fakülte ek bina açılışında yaptığı konuşmada Milli Uzay Programı’na ilişkin açıklamalarına devam etti. Erdoğan, “Yarın öbür gün uzaya kendi aracımızı, bilim insanımızı gönderdiğimizde dünyaya mı sığmadınız diyeceklerini şimdiden duyar gibiyim. Kimsenin lafında, gemisinde elbette gözümüz yok ama bu kör husumeti yürütülen işlere takoz olma noktasına getirilmesine de izin vermeyiz” diye konuştu.

Erdoğan, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin 100’ün üzerinde profesörü olduğunu belirterek yeni üniversitelere ilişkin “profesörü olmayan üniversiteler açtınız da ne oldu?' şeklinde eleştiriler vardı. Kulakları olmayanlar duymazlar dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

"Bir kesim var ki ülkelerinde yaşana her hayırlı gelişme onların üzerine adeta kabus gibi çöküyor. Kimi şakaya vurarak kimi de göstere göstere kinlerini sergilemekten çekinmiyor. Dünyada kendi ülkesinin felaketini dileyecek ve yaşanan her felaketten haz duyacak kadar insanına yabancılaşmış başka bir kesim var mıdır bilmiyorum. Türkiye'nin ilan ettiği her hedefi, sağladığı her başarıyı, kat ettiği her mesafeyi kahırla karşılayan bu kesimi mazur görmek istiyoruz. Ama maalesef bu hüsnüniyet, bile hak etmiyorlar. Artık bu ruh hali siyasi rekabetle ideolojik çekişmeyle hatta çıkar çatışmasıyla izah edilemeyecek bir görünüme bürünmüştür. Otoyol yaparsınız buraya uçak mı inecek derler. Havaalanı yaparsınız buraya uzay mekiği mi inecek derler. Uzay programı açıklarsınız yapacak başka işiniz mi kalmadı derler. Kurum bütçesiyle birçok farklı kurumun aynı amaç doğrultuyla yürüttükleri bütçelerinin farkını bilmeden bu parayla mı diye burun kıvırıyor. Yarın öbür gün uzaya kendi aracımızı, bilim insanımızı gönderdiğimizde dünyaya mı sığmadınız diyeceklerini şimdiden duyar gibiyim. Kimsenin lafında, gemisinde elbette gözümüz yok ama bu kör husumeti yürütülen işlere takoz olma noktasına getirilmesine de izin vermeyiz. Biz ömrümüzü yatırımla, hizmetle, bunları hayata geçirmekle ve açılışlarını yapmakla geçirdik. Bunlarınsa en büyük marifeti temel atmama en fazlası borç bulma törenleri düzenlemek olmuştur. "

40 bin tablet dağıtımına tepki

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öğrencilere 40 bin tablet dağıtmasını “Geçtiğimiz günlerde birisi öğrenci sayısının 3,5 milyonu geçtiği İstanbul'da 40 bin tablet dağıtmakla övünüyor. Böyle allamak pullamak olur mu? MEB'in dağıttığı 2 milyon tableti bırakıyorum, Şahinbey ilçe belediyesinin 40 bin tableti kimse görmüyor” diye eleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni de hedef alan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Hiçbir belediye, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın olurunu almadan tahvil çıkaramaz. Cumhurbaşkanı'nın onayı olmadan yurtdışından borçlanamaz. Ana muhalefetin başındaki zat, şu kadar ucuz faizle yurtdışından borçlanma yaptık. Daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığımız bunun nasıl bir yalan olduğunu açıkladı. Yarışa girmek güç ister. Yarışa girmek istikrar ister. Bunlarda yok.”

Özeleştiri yapmak istiyorum

“Bir hususta özeleştiri yapmak istiyorum” diyen Erdoğan, “Tarihimizin en büyük altyapı hamlesini gerçekleştirdik. Aile, eğitim ve kültür konularında arzu ettiğimiz inkişafı sağlayamadığımızı da kabul etmemiz gerekiyor. Bizden önceki neslin, bizim neslimizin, bizden sonraki neslin ilk hayatı bu çarpıklıklarla mücadele ile geçti. Ailemize, inancımıza, kültürümüze sahip çıktık. Ayasofya'dan başörtüsüne kadar her alanda süren bu mücadele hem bizi yetiştirdi, hem diri tuttu. O eksikleri gidermemiz lazım. Aileden eğitime, kültürden sanata bu alanları önceliklerimizin en başına alacağız” açıklamasını yaptı.

Gündem