Erdoğan 'burs' sözü vermişti: Aylar geçti tek bir adım atılmadı!

Erdoğan 'burs' sözü vermişti: Aylar geçti tek bir adım atılmadı!
Depremzede üniversite öğrencilerine Erdoğan tarafından 'burs' sözü verilmişti. Aylar geçmesine rağmen konuya dair herhangi bir adım atılmadı.

ESRA TOKAT


AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz mayıs ayında depremzede üniversiteli öğrencilere burs verileceğini duyurmuş ve "Depremde yakınlarını kaybeden veya evi iş yeri orta ve üstü hasarlı olan depremzede öğrencilerin tamamına burs verilecek. Bunu ilk defa açıklıyorum. Kredi alanların kredileri bursa çevirilecek” demişti.

fwwil1px0agksvi.jpeg

Bu açıklamanın üzerinden aylar geçmesine rağmen konuya dair herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Konuya dair CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, öğrencilere burs verilmesini uzunca bir süredir soruşturduklarını ancak konuya dair herhangi bir bilgi edinemediklerini söyledi.

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise “Bir sorun gündem oluyor, ardından toplumsal talebi yatıştırmak için ya Cumhurbaşkanı ya da bakanların bir açıklaması oluyor. Ama arkasından bu sözün bir gereğini yapan, mağduriyeti giderecek bir çözümün üretilmediğini görüyoruz” dedi.

DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen de "Eğitim eylem paketi acilen ve şeffaf bir şekilde açıklanmalı, depremzede öğrencilerin ve ailelerinin yaşadığı belirsizlik ve endişeyi azaltmak için güvenilir ve etkili bilgi sağlanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

‘Öncelikleri öğrenciler değil'

“Çoğu sözler zaten tutulmadı. Şu an konuya dair bilgi almak için uğraşıyoruz. Gerçekten öğrencilerin bu bursa ihtiyacı var” diyen CHP’li Karabıyık şunları söyledi:

“Maddi durumları oldukça kötü deprem bölgesinde öğrencilerin. Plansızlık hakim bölgede. Alınan tüm kararlarda öncelik çocukların, gençlerin maksimum faydası olmalıdır. Ne yazık ki şu an deprem bölgesi başta olmak üzere çocukların travmaları, eğitimcilerin durumlarının güçlendirilmesi ile ilgili şeyler bir kenara bırakıldı. Bütçe de ayrılmadı. Bütün bunlar siyasi tercihtir. Siyasi tercihleriniz gençlerin maksimum yararını öncelemek, onların psikolojisini düzeltmek, maddi imkanlarını güçlendirmek, daha iyi eğitim almalarını savunmak da olabilir ya da kız çocukları açalım gibi tercihler de olabilir. Deprem bölgesinde olanlar da bununla alakalı, maddiyatla alakalı değil kesinlikle.”

lale.jpg
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık

‘ Cumhurbaşkanı ya da bakanların bir açıklaması oluyor ama...’

“Klasik anlamda bir devlet sistematiğinin ortadan kalktığını görüyoruz AKP hükümetinde. Belki de en temel sorunlardan biri bu” diyerek sözlerine başlayan Kılıç Koçyiğit ise “Bir fikri takip söz konusu değil. Bir sorun gündem oluyor, ardından toplumsal talebi yatıştırmak için ya Cumhurbaşkanı ya da bakanların bir açıklaması oluyor. Ama arkasından gerçekten bu sözün bir gereğini yapan, toplumsal talebi karşılayan, mağduriyeti giderecek bir çözümün üretilmediğini ya da çok zamana yayarak geç bir şekilde, iş işten geçtikten sonra yapıldığını görüyoruz. Bu anlamıyla verilen sözlere dair adım atılmaması kabul edilemez” dedi.

‘Bütün bu süreçlere kulak tıkayan bir anlayış egemen’

Yeşil Sol Partili Kılıç Koçyiğit şöyle konuştu:

“Deprem bölgesi her açıdan öncelikli bir alan. Hem öğrenci hem vatandaş için. Onların taleplerinin karşılanması birinci öncelik. Ama bütün bunların çok uzağında, tamamen günü kurtarmaya, sorunların üstünü örtmeye; kaynakları gerçekten sorunlu alanlara yönlendirip yaralarına kısmen de olsa merhem olmak yerine daha ziyade görmeyen, duymayan bütün bu süreçlere kulak tıkayan, geçiştirmeye çalışan bir anlayışın egemen olduğunu görüyoruz.”

gulstan.jpeg
Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit

‘Bu kabul edilemez’

“Bu anlamıyla hem üniversite öğrencileri hem de bir bütün olarak oradaki eğitim ve öğretimin sağlıklı yapılamadığını, okul sorununu, derslik sorununu, yurt sorununu, barınma sorununun, burs sorununun çözülmediğini görüyoruz. Bu kabul edilemez. Ne eğitim anlayışına, ne anayasal sosyal devlet anlayışına ne de insani, vicdani, hukuki bir anlayışa sığmaz.”

‘Acil ve etkili önlemler’

“Depremzede öğrenciler için eğitim eylem paketinin hızla açıklanması büyük önem taşımaktadır” diyen DEVA Partili Ergen “Hayatların altüst olduğu, insanların güvenliği, barınma ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarının tehlikeye girdiği anlara bizzat şahitlik ettik. Bu konuda vaadlerimiz de oldu. Bu nedenle, etkilenen öğrenciler için acil ve etkili önlemler alınması kritiktir” ifadelerini kullandı. Ergen şunları söyledi:

ergen.jpg
DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen

‘Eğitim eylem paketi bursları içermeli’

“Eğitim eylem paketi, depremzede öğrencilere sağlanacak burslar ve kredilerin bursa döndürülmesi kolaylıklarının yanı sıra, eğitimlerine kesintisiz devam etmelerini sağlamak için alınacak önlemleri içermelidir. Bu önlemler arasında, hasar gören okulların onarımı veya geçici eğitim merkezleri oluşturulması, psikososyal destek hizmetleri, öğrencilerin eğitim kayıplarını telafi etmeye yönelik programlar ve rehberlik hizmetleri yer almalıdır.”

‘Acilen ve şeffaf bir şekilde açıklanmalı’

“Bu eylem paketi acilen ve şeffaf bir şekilde açıklanmalı, depremzede öğrencilerin ve ailelerinin yaşadığı belirsizlik ve endişeyi azaltmak için güvenilir ve etkili bilgi sağlanmalıdır. Ayrıca, bu süreçte paydaşlar arasında etkin iletişim ve işbirliği sağlanarak, eylem paketinin uygulanması için gereken kaynaklar ve destekler en etkili şekilde yönlendirilmelidir.”

Gündem