Erdoğan: Dicle Nehri'nden bırakılan su miktarı bir ay süreyle artacak

Erdoğan: Dicle Nehri'nden bırakılan su miktarı bir ay süreyle artacak
Irak Başbakanı'yla görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Su meselesi çatışma değil ortak çıkarlarımıza hizmet edecek bir işbirliği alanı. Dicle'den bırakılan su miktarını 1 ay süreyle artırıyoruz" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan yardımlar nedeniyle Irak'a teşekkür eden Erdoğan, Sudani ile iki ülke ilişkilerini detaylı şekilde ele aldıklarını söyledi.

Basra'dan Türkiye'ye kara ve demir yolu

Açıklamasında "Terörün her türlüne topyekün mücadelemizi teyit ettik" diyen Erdoğan, "Basra'dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demir yolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik 'Kalkınma Yolu Projesi'nin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığımızı vurguladık. Bu vesileyle de bu çalışmayı yürüyecek bakan arkadaşlarımızı görevlendirdik. Kabul ettiğimiz Ankara Bildirisi ile bu hedef doğrultusunda ortak çalışma irademizi gösteren kritik bir adım attık. 'Kalkınma Yolu Projesi'ni, bölgemizin yeni İpek Yolu haline dönüştüreceğimize inanıyorum." diye konuştu.

Ülkeler arasında anlaşmazlıklar olabileceğini belirten Erdoğan şunları söyledi:

'Dicle'den akacak suyu artıracağız'

"Su meselesini çatışma değil müşterek çıkarlarımıza hizmet edecek bir işbirliği alanı olarak değerlendiriyoruz. Irak'ın karşı karşıya olduğu acil su sıkıntısının farkındayız. Ancak Türkiye'de de yağışlar son 62 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor.

İklim değişikliğinin derinleştirdiği bir kuraklık döneminden geçiyoruz. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Irak'ın sıkıntısının giderilmesi için Dicle Nehri'nden bırakılan su miktarını 1 ay süreyle imkanlar ölçüsünde artırma kararı aldık." (Kısa Dalga)

Gündem