Erdoğan, düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi: AB üyeliği vurgusu

Erdoğan, düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi: AB üyeliği vurgusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir. Bu gayretlerimizin hedefine ulaşmasında Avrupa Birliği'nin tavrı da belirleyici olacaktır" açıklamasında bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta, ABD'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu temsilcileriyle Türkevi'nde görüşme gerçekleştirdi.

T24'ün yer verdiği bilgilerde; Erdoğan toplantıdaki açıklamarında; "Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için için arabuluculuk çalışmalarımız sürüyor. Kazan kazan anlayışı içinde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık. Çok kısa sürede çok büyük mesafeler aldık ve bunu ilerletmekte kararlıyız" sözlerini sarf etti.

Erdoğan'ın sözlerinden satır başları şunlardı:

- İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir. Bu gayretlerimizin hedefine ulaşmasında Avrupa Birliği'nin tavrı da belirleyici olacaktır.

- ABD ile olan işbirliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz. Sayın Biden'la yaptığımız görüşmelerde tıkanıklıkların önemli bir kısmını aştık. Pozitif günden çerçevesinde temaslarımızı arttırma kararı aldık. Her iki ülke içinde tehdit kaynağı olan terör konusunda iş birliğimizi güçlendireceğiz.

f6uwcfkwyaemhm4.jpg

- Bölgemizde yaşanan her gelişme, iyi terörist-kötü terörist ayrımının ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Her zaman söylediğimiz gibi terörist ile müzakere olmaz; dostluk, ortaklık kurulmaz. Terörle ancak mücadele olur. DEAŞ'tan PKK ve FETÖ'ye kadar insanımızın canına, devletimizin bekasına ve demokrasimize kast eden tüm yapılarla mücadelemizi sürdüreceğiz.

- Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerden biriyiz. Suriyeli sığınmacıların güvenli, gönüllüleri dönüşlerini teşvik ediyoruz. Şimdilik 600 bine yaklaşan geri dönen sayısını şu an yapımı süren kalıcı konutların yapımının tamamlanmasıyla 1 milyon kişi daha eklenecektir. Ancak bu alanlarda ülkelerin münferit çabalarının yeterli olmadığını, uluslararası dayanışmanın artırılması gerektiğini görüyoruz.

- Küresel güç rekabetinin uluslararası sisteme verdiği zarardan endişe duyuyoruz. Kurallara dayalı ve adil bir uluslararası düzeni savunuyoruz.

- BM'de, daha fazla temsilin olması gerektiğine dikkat çekildi. Bu görüş bizim uzun zamandır dile getirdiğimiz "Dünya beşten büyüktür" tespitimizi dile getiriyor.

- Irkçılık, yabancı karşıtlığı ve bu temelde işlenen ancak kimi ülkelerde ifade özgürlüğü öne sürülerek müsamaha gösterilen nefret suçları, hepimiz için büyük bir tehdite dönüşmektedir. Daha fazla vakit kaybetmeden bu konuda harekete geçilmesi gerekiyor. Diğer türlü kışkırtmalar çoğaldıkça farklı inanç grupları arasında üzüntü verici olayların yaşanma ihtimali de artmaktadır..."

Gündem