Erdoğan görüşmesi İskoçya ile İngiltere arasında protokol krizi yarattı

Erdoğan görüşmesi İskoçya ile İngiltere arasında protokol krizi yarattı
İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Hamza Yusuf’un Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen İklim Zirvesi kapsamında 'kendi haberleri olmadan' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmeye tepki gösterdi.

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Yusuf'un İngiliz yetkililer olmadan Erdoğan ile görüşmesinin ardından İskoç bakanları "Dışişleri Bakanlığı desteğini çekmekle" tehdit ettiği öne sürüldü.

BBC'nin haberine göre, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nde, Yusuf'un Erdoğan ile görüşmesinin "protokol ihlali" olduğunu söyleyen Cameron, bir mektup yazdı.

Cameron, İskoçya'da iktidardaki İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) dış ilişkiler sekreteri Angus Robertson'a gönderdiği mektupta, "bu ihlale karşı daha sert bir yaklaşım sergileyeceğini" bildirdi. Mektupta, İskoçya hükümetinin Britanya Dışişleri Bakanlığı'na Erdoğan ile görüşme konusunda "yeterli ön bildirimde bulunacağına" dair güvence verdiği ancak bunun gerçekleşmediği belirtildi.

Yusuf'un sözcüsü ise Cameron'a görüşme hakkında bilgi verildiği ve toplantıya da davet edildiğini aktardı. Bu tarz zirvelerde 'zamanlamanın değişebileceğini' söyleyen sözcü, şu ifadeleri kullandı: "COP28 gibi etkinliklerin doğası gereği zamanlamalar son dakikada değişebilir ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmek için uygun olan zamanda başka bir yerdeydi"
Cameron'a tepki gösterilen açıklamada, "İngiltere hükümetinin İskoç hükümetinin uluslararası angajmanını kısıtlamaya yönelik her türlü tehdidi yanlıştır ve İskoçya'nın çıkarlarına aykırıdır" denildi.

Yusuf görüşmeyi duyurmuştu

Yusuf sosyal medya paylaşımında, Erdoğan ve Lübnan Başbakanı ile iklim krizinin yanı sıra Gazze’de yaşananları da görüştüklerini belirterek acil ve kalıcı bir ateşkes için çağrıda bulunmuştu. Yusuf, “Çok fazla masum çocuk öldü. Bu ölümler durmalı” demişti.

BBC’nin edindiği bilgiler, Yusuf’un yaklaşımının İngiltere hükümetinin tavrıyla çeliştiğini ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda kaygı yarattığına işaret ediyor.

Prosedür nasıl?

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta yetki devri anlaşmasına göre dışişleriyle ilgili konularda yetki Londra’daki merkezi hükümete ait. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda hükümetleri de uluslararası temaslarda bulunabiliyor. Ancak uluslararası temaslarında yanlarında merkezi hükümetin görevlendirdiği bir yetkilinin de olması gerekiyor.

Benzer bir sorun Ağustos ayında Yusuf’un İzlanda Başbakanı ile yaptığı görüşmede de yaşanmıştı. Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Yusuf'u, yabancı hükümet yetkilileri ile yapacağı görüşmelerde İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın temsilcilerinin de olması gerektiği konusunda uyarmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya