Erdoğan ile Macron görüşmesi sonrası Fransız akademisyenler için geçici çözüm

Erdoğan ile Macron görüşmesi sonrası Fransız akademisyenler için geçici çözüm
Galatasaray Üniversitesi'nde görevli 14 Fransız akademisyenin çalışma izinleri YÖK tarafından 3 ile 6 ay arasında uzatıldı.


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen hafta video konferansı aracılığıyla gerçekleşen görüşmenin ardından Galatasaray Üniversitesi’nde görevli Fransız akademisyenlerin çalışma izinleri kısa süreli uzatıldı.

Euronews’in haberine göre, Fransız Haber Ajansı (AFP), Galatasaray Üniversitesi'nde görevli 14 Fransız akademisyenin çalışma izinlerinin Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından 3 ile 6 ay arasında uzatıldığını duyurdu. Bununla birlikte sayıları 6 veya 7 olduğu tahmin edilen Fransız akademisyene ise hala çalışma izni verilmediği ortaya çıktı.

Galatasaray Üniversitesi'ndeki Fransız öğretim görevlileri sınır dışı mı edilecek?

Buradaki Fransız akademisyenlerin önemli bir kısmının çalışma izinleri, “B2” seviyesinde Türkçe bildiklerini kanıtlayan belgeleri sunamadıkları için geçen yıldan bu yana uzatılmıyordu. Bu sınavı şu ana kadar 6 Fransız akademisyenin geçtiği bildirildi.

Fransa’nın ülkesinde çalışan yabancı imam ve öğretmenler için en az "B2" seviyesinde Fransızca dil bilme şartı getirmesinin ardından "misilleme olarak YÖK tarafından bu yönde bir karar alındığı" belirtiliyor.

YÖK yaptığı açıklamada, 14 öğretim görevlisinin izinlerinin uzatılmasının kendilerine "B2'ye eşit veya daha yüksek Türkçe yeterliliğini belgeleyen bir belge sunmaları" için zaman vermeyi amaçladığını bildirdi.

Gündem