Erdoğan 'İsrail ile anlaşmaları iptal et' çağrılarını duymadı: Mart ayında 437 milyon dolarlık ihracat

Erdoğan 'İsrail ile anlaşmaları iptal et' çağrılarını duymadı: Mart ayında 437 milyon dolarlık ihracat
Türkiye, İsrail'le yaptığı ticaretten geri adım atmıyor. Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı ihracat verilerine göre, Türkiye'nin en fazla ticaret yaptığı ilk 20 ülke listesinde İsrail de var. Türkiye, İsrail'e ile Mart ayında 437 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim çalışmaları kapsamında gittiği bir çok ilde Gazze halkının yanında olduğunu ifade etti ve İsrail başbakanı Netenyahu'yu soykırım yapmakla suçladı. Ancak mitinglerde 'İsrail ile anlaşmaları iptal et' çağrılarını da görmezden geldi.

Alanda İsrail'i suçlayan iktidar, ticari faaliyetlerden vazgeçmedi. Seçim ayı olan Mart'ta, Türkiye'nin İsrail'e ihracatının 437 milyon dolarla 6 aylık savaş döneminin zirvesine ulaştığı belirlendi.

Mart'ta artan ticaret

Mart ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,2 azalmasına rağmen, İsrail Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 15. ülke olarak kaydedildi. Ekim 2023-Mart 2024 döneminde 2 milyar 305 milyon dolarlık ihracat yapıldı, bu dönemdeki toplam ticaret hacmi ise 3 milyar doları aştı.

Çelikten petrole ticari ilişkiler

Karar Gazetesinin haberine göre İsrail'in, çelik ve çimento ihtiyacının büyük bölümünü Türkiye'den karşıladığı, petrol ihtiyacının ise büyük oranda Türkiye üzerinden sağlandığı bilgisi dikkat çekiyor. Gazze'deki insani dramın sürdüğü bir dönemde İsrail ile sürdürülen ticari ilişkiler, uluslararası alanda ve Türkiye içinde tartışmaları beraberinde getiriyor.

2024 yılı Mart ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 azalarak 7,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ihracat ve ithalat sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 5,7 düşüş gösterdi. (Kısa Dalga)

Gündem