Erdoğan-Miçotakis görüşmesi öncesi kulisler hareketlendi: Atina'da da Ankara'da görüşmede tatsızlık çıkmasını isteyenler var

Erdoğan-Miçotakis görüşmesi öncesi kulisler hareketlendi: Atina'da da Ankara'da görüşmede tatsızlık çıkmasını isteyenler var
Gazeteci Murat Yetkin, bugünkü yazısında yarın gerçekleşecek Erdoğan-Miçotakis görüşmesine ilişkin kulisleri yazdı. Yetkin, Atina ve Ankara'da görüşmede tatsızlık çıkmasını isteyenler olduğunu iddia etti.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, iki ülkede de pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında "tatsızlık çıkmasını" isteyenler olduğunu ifade etti.

Yetkin, YetkinReport'ta kaleme aldığı yazısında Erdoğan'ın da Miçotakis'in de görüşmede önceliğinin "bir tatsızlık çıkmaması" ve pozitif gündemin korunması olacağını belirtti.

Hem Atina hem Yunanistan'da bazı "şahinlerin" yumuşama sürecinin bozulmasını istediğini belirten Yetkin, "Özellikle Yunanistan’da iç politika rekabeti nedeniyle Türkiye ile normalleşmeyi varoluşsal bir soruna dönüştürenler var. Türkiye’de de dış politikada normalleşmeyi ulusal çıkarlardan taviz görme eğilimi biliniyor" yazdı.

Yazının ilgili bölümü şöyle:

İki başkentte de tatsızlık çıkmasını bekleyen şahinler mevcut. Özellikle Yunanistan’da iç politika rekabeti nedeniyle Türkiye ile normalleşmeyi varoluşsal bir soruna dönüştürenler var. Türkiye’de de dış politikada normalleşmeyi ulusal çıkarlardan taviz görme eğilimi biliniyor. Tabii Yunanistan’ın bir numaralı derdi Türkiye, Yunanistan ise Türkiye’nin dert sıralamasında hayli alt sıralarda.

İki tatsızlık kaynağı öne çıkıyor. Türkiye, Yunanistan’ın Deniz Parkları projesinin Ege’deki egemenlik haklarını tehlikeye attığı endişesini Dışişleri Bakanlığının 9 Nisan açıklamasıyla belli etmişti. Yunanistan Savunma bakanı Nikos Dendias bunun üzerine Yunanistan’ı egemenlik haklarını istediği gibi kullanacağı çıkışını yaptı. Erdoğan da Kathimerini’ye yanıtlarında çevre koruma girişimi olarak sunulan Deniz Parkı projesinin bir “oldubitti” ile Yunanistan lehine “kullanışlı paravan” haline dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı.

Bunu takiben, müzeden camiye dönüştürülmesi için restorasyon çalışmaları dört yıldır devam eden Kariye, Miçotakis ziyaretine bir hafta kala cami olarak ibadete açıldı; Türkiye de egemenlik hakkını kullanıyordu. Miçotakis muhalifleri ayaklandı. Miçotakis de bu konuyu Erdoğan’la görüşmesinde dile getireceğini açıkladı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem