Erdoğan: "Montrö Sözleşmesi'nin verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız"

Erdoğan: "Montrö Sözleşmesi'nin verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından, “Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez görüyor, Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından, “Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez görüyor, Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz” diye konuştu. Erdoğan, elektrikte ilk kademe sınırının 240 kilovatsaate (kw) yükseltildiğini, mesken ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikteki KDV’nin de yüzde 8’e düşürüldüğünü açıkladı. Ticarethaneler için de aylık 900 kw'lik kademe uygulaması getirildi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün toplandı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantının ardından bir açıklama yaptı.

Erdoğan özetle şunları söyledi:

“Dün eski başbakanlarımızdan Milli Görüş Hareketi’nin kurucusu dava, siyaset ve devlet adamı Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamızın vefatının on birinci yıldönümüydü. Bu vesileyle rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Rabbim hocamızı rahmetiyle kuşatsın.

28 Şubat gününün bizim yakın tarihimizde bir başka anlamı daha vardır. O da 28 şubat darbesidir. Türkiye 28 Şubat 1997 tarihinde 27 Mayıs 1960 ile başlayan darbeler silsilesinin post-modern diye tabir edilen yeni bir yüzüyle tanışmıştır. Eşine az rastlanır bir kibirle 28 Şubat sürecinde yaptıklarının yanlarının yanına kâr kalacağını düşünenlerin hesap günü gelip çattığında sergiledikleri pespayelik de ibreti alemdir. Daha sonraki tarihlerde aynı niyetlerle yayınlanan 27 Nisan 2007 bildirisinin de 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin de milli irade tarafından cevaplanarak boğulmuş olması ülkemizde bir devrin kapandığını göstermiştir.

İnsanlarımızın inancıyla ve inancının sembolleri olarak gördüğü değerlerle mücadelesini aksi yöndeki tüm iddialarına, beyanlarına rağmen hâlâ sürdürenler var. Bunların ellerine fırsat geçtiğinde neler yapabileceklerine ilişkin birçok emareye sıkça rastlıyoruz. Darbelerle, vesayetle, uluslararası operasyonlarla netice alma dönemi kapandığı için ülkemizde milli iradenin desteğini kazanma dışında bir yol, yöntem, usul kalmamıştır. Tek parti faşizmi, darbe ve cunta dönemleri alışkanlıklarıyla milleti tehdit ederek, proje ürünü eklektik hesaplarla yola çıkarak ham hayaller peşinde koşanların sonu hüsrandır.

“ASIRLIK GEÇMİŞE SAHİP KÜRESEL YÖNETİM SİSTEMİ ÇÖKMEKTEDİR”

Türkiye’nin son 20 yılında samimiyetle ve kararlılıkla uyguladığımız eser ve hizmet siyasetimizin 85 milyon vatandaşımızla ülkemizi getirdiği seçkin yer istikametimizin doğruluğunun ispatıdır. Dünyanın bir süredir köklü bir süreçten geçtiğini her fırsatta ifade ediyoruz. Asırlık geçmişe sahip küresel yönetim sistemi çökmektedir. Bu sistemin temelini oluşturan Birinci ve İkinci Dünya savaşları hak arama değil, paylaşım mücadeleleriydi. Biz bu mücadelede maalesef masada değil menüde yer alan milletlerden birisiydik. İkinci Cihan Harbi sonrasında galipler tarafından salt kendi çıkarlarını koruma esasına göre kurgulanan siyasal ve ekonomik işleyiş yaşanan sorunların en önemli sebebidir. Her platformda dünya beşten büyüktür diyerek ifade ettiğimiz küresel yönetim sistemindeki çarpıklık kendini yeniden gösteriyor.

“TÜRKİYE BÖLGESİNDE BARIŞI, HUZURU, ESENLİĞİ İSTEYEN BİR ÜLKEDİR”

Kendi güvenlikleri ve refahları dışında hiçbir şeyi önemsemeyen dünyada diğer ülkelere ve toplumlara bu önceliklerinin birer aparatı muamelesi yapanların, kirli yüzleri artık tüm çıplaklığıyla ortadadır. Ukrayna’da yaşanan gelişmeler bu gerçeği doğrulayan bir mahiyet arz etmektedir. Sorunun tarafı ve hatta sebebi olan ülkelerin aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi’ndeki hakemlik ve çözüm mevkilerinin de sahibi bulunmaları işleri içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir. Türkiye bölgesinde barışı, huzuru, esenliği isteyen bir ülkedir. Bu tavrı Irak ve Suriye’den, Akdeniz’den Balkanlara kadar her hadisede gösterdik.

“DİPLOMATİK GİRİŞİMLERİMİZİ SÜRDÜRDÜK, SÜRDÜRÜYORUZ”

Karadeniz’in kuzeyindeki krizde de her ikisini de dost olarak gördüğümüz Ukrayna ve Rusya’ya aralarındaki sorunları diyalog yoluyla çözmeleri çağrısında bulunduk. Bu konuda arabuluculuk teklifi dahil gösterdiğimiz gayretin şahidi Ukrayna ve Rusya liderleridir. Bu süreçte barış ve istikrarın temini için diplomatik girişimlerimizi sürdürdük, sürdürüyoruz.

“TRENLE ROMANYA’YA ORADAN DA ÜLKEMİZE GETİRECEK ÇALIŞMA”

24 Şubat’ta silahlar patladı. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasından dolayı gerçekten üzüntülüyüz. NATO Liderler Zirvesi başta olmak üzere her platformda bakışımızı ifade etmeye devam ediyoruz. Bölgedeki durumun yaygın ve fiili çatışmaya dönüşmeye belirlediği 12 Şubat’tan itibaren Ukrayna'daki 20 bin vatandaşımıza, diplomatik misyonlarımıza kayıtlı iletişim numaralarını arayarak ikazlarımızı yaptık. 22 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki vatandaşlarımıza bölgeden ayrılmaları çağrısında bulunduk. THY Ukrayna'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımıza ve diğer ülke vatandaşlarına gereken imkanı sağladı. Çatışmanın ertesi gününden itibaren otobüslerle tahliye işlemini başlattık. Çeşitli şehirlerdeki vatandaşlarımızı trenlerle önce Romanya ve ardından ülkemize getirecek çalışmanın içindeyiz. Halen Ukrayna limanlarında bulunan Türk bayraklı gemilerimiz, TIR'larımızın durumlarını yakından takip ediyoruz. 5 bin vatandaşımız ülkemize ve diğer ülkelere geçmiştir.

“MONTRÖ SÖZLEŞMESİ'NİN BOĞAZLARDAKİ GEMİ TRAFİĞİ KONUSUNDA ÜLKEMİZE VERDİĞİ YETKİYİ KRİZİN TIRMANMASININ ÖNÜNE GEÇECEK ŞEKİLDE KULLANMA KARARINDAYIZ”

Montrö Sözleşmesi'nin Boğazlar’daki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Biz Ukrayna’nın egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinden yanayız. Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez görüyor, Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz.

Türkiye, BM, NATO ve Avrupa Birliği başta olmak üzere içinde yer aldığı kurumlar ve ittifaklar çerçevesindeki sorumluluklarını bugüne kadar harfiyen yerine getirmiştir, getirecektir. Milli çıkarlarımızdan ödün vermeyeceğiz, ama bölgesel ve küresel dengeleri de ihmal etmeyeceğiz. Bunun için ne Ukrayna’dan ne Rusya’dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. Karadeniz’in kuzeyindeki krizi de selametle atlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

“İŞSİZLİK ORANIMIZI YÜZDE 11,3’E GERİLETTİK. EN YÜKSEK BÜYÜME ORANINI ELDE EDEN ÜLKE BİZ OLDUK”

Bugün açıklanan veriler ekonomi programımızın hamdolsun başarıyla yürüdüğüne işaret ediyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğini yüzde 9,1 ve yılın tamamını yüzde 11’lik bir büyümeyle kapattık. Böylece G-20, OECD, Avrupa Birliği üyesi ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranını elde eden ülke biz olduk. Dengeli ve istikrarlı büyüme sayesinde yatırımlar ve istihdamdaki artış eğilimini sürdürüyoruz. İşsizlik oranımızın yüzde 11,3’e gerilettik.

Sadece ülkemizin değil Avrupa başta olmak üzere tüm dünyanın krizi haline gelen enflasyon sorunun süratle çözmekte kararlıyız. Yaz aylarıyla birlikte milletimiz günlük hayatında sıkıntıya sokan enflasyon sorunu da önemli ölçüde kontrol altına almış olacağız. Böylece 85 milyon geleceğimize umutla sarılma imkanı bulacağız.

ELEKTRİKTE İLK KADEME 240 KİLOVATSAATE ÇEKİLDİ, KDV YÜZDE 8’E İNDİ

Son kabine toplantımızda kamuoyuna duyurduğumuz elektrik tariflerindeki yeni düzenlemeyi de bugün netleştirdik. Meskenler ile tarımsal sulama da kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmüştür. Ayrıca meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8 kilovatsaate, aylık 240 kilovatsaate yükseltilmiştir. Böylece tüketimine göre faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında bir indirim sağlanmış olmaktadır. Bir başka ifadeyle mesken abonelerinin yıllık 7 milyar lira daha az fatura ödemesi temin edilmektedir.

ESNAFA DA AYLIK 900 KİLOVATSAAT KADEMESİ GELDİ

Kademe uygulamasını ticarethane statüsündeki aboneleri de kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Ticarethane statüsündeki elektrik abonelerinin günlük 30 kilovatsaate, aylık 900 kilovatsaate kadar olan tüketimi olan ilk dilimine yüzde 25 indirim uygulanacaktır. Bu şekilde esnaf ve sanatkarlarımızın da yıllık 7 milyar lira daha az fatura ödemesini sağlamış oluyoruz.

“LİSANS ÖĞRENCİLERİNE VERDİĞİMİZ AYLIK 750 LİRALIK BURSU BİN 250 LİRAYA ÇIKARIYORUZ”

Öğrencilere ve araştırmacılara TUBİTAK’tan sağladığımız bursalar da ciddi iyileştirmeler yapıyoruz. Lisans öğrencilerine verdiğimiz aylık 750 liralık bursu bin 250 liraya çıkarıyoruz. Aynı şekilde başarı performanslarına göre TUBİTAK’tan yüksek lisans öğrencileri 3 bin lira ile 4 bin 250 lira, doktora öğrencileri 5 bin 500 ile 7 bin 500 lira, doktora sonrası araştırmacılar ise 7 bin 500 ile 10 bin lira arasına kadar aylık burs alabilecekler.

Star programını Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızı dahil ederek yeniden açıyoruz. Bugün almaya başlayacağımız yeni çağrıyla 300’ü arkeoloji projelerinde görev almak üzere 2 bin 300 öğrencimizi destekleyeceğiz.”

ELEKTRİKTE OCAK AYINDA AÇIKLANAN İLK KADEME 150 KW İDİ

Türkiye, 1 Ocak’tan itibaren elektriği zamlı kullanıyor. Kademeli tarife sistemine geçildiğinde ilk kademeye yüzde 50, ikinci kademeye yüzde 127 zam yapıldı. 1 Ocak’ta uygulamaya geçildiğinde ilk kademe için günlük 5 kilovatsaat üzerinden aylık 150 kw olarak belirlenmişti. Vatandaşlara gelen zamlı yüksek faturalar nedeniyle oluşan tepkiler ve muhalefet partilerinin ısrarlı eleştirisi üzerine kısa süre önce ilk kademe sınırı günlük 7 kw üzerinden aylık 210 kw’ye çekilmişti. Ancak bu da normal bir ailenin günlük kullanım sınırının altında kaldığı için faturaları normale çekememişti. Bugün ise günlük 8kw ve aylık 240 kw sınırına çekildi. CHP yılbaşından bu yana kademede 4 kişilik aile harcamasını göz önünde bulundurarak tabanın 230 kw’den başlamasını önermişti. Binlerce esnaf da kendileri de için de kademeli fatura uygulaması talep etmişti.

(ANKA)

Gündem